Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второкачествена храна ли ядем?

Снимка: Радио ВИДИН

Словашко изследване показа значителни разлики в съдържанието на 22 продукта на водещи мултинационални компании, продавани в Източна и Западна Европа. Резултатите сочат, че колбасите съдържат по-малко месо и повече мазнина, млечните храни са с по-малко протеини, а в шоколада има по-малко какао. За сметка на това тези храни съдържат повече изкуствени оцветители, подсладители и консерванти.

Второ качество храни ли се продават на потребителите в Източна Европа, в това число и в България? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника.

"Разликата е огромна. Дъщеря ми живее в Германия и дори хляб ми носи. Колбасите, зеленчуци, плодове са много по-качествени... И в големите магазини има разлика. Пазарувала съм в Испания, където е хем по-евтино, хем е по-качествена храната. Има разлика, въпреки че е от един и същ производител... Там храните са много по-качествени. Тук всичко е по-зле...", казаха видинчани в анкета на Радио ВИДИН.

Качествена храна с по- висока цена ще е непосилна за пенсионерите, особено за тези с по-ниски пенсии. Това заяви Малина Башлийска, председател на Областния съвет на Съюз на пенсионерите -2004:

"Интересувам се от темата и вярвам, че това е така, защото ние сме със слугинско поведение- не умеем да си поставяме проблемите, където трябва. Трябва да се направи анализ. Определено смятам, че има дискриминация. Била съм в Италия, видяла съм качеството на храните. Българският пенсионер обаче няма възможност да купува скъпи храни- взима хляб, безалкохолно от време на време, 150-200 грама сирене. Аз не мога да си позволя каквото искам, нося дрехите от едно време, пътуване и ресторант въобще не мога да си позволя."

Словашкият министър на земеделието призова производителите на храни "да престанат да делят потребителите на две класи и да започнат да продават храни с едно и също качество в целия европейски пазар".

"При някои продукти сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира чешкият министър на земеделието Мариан Юречка. Страните от Вишеградската четворка настояват пред Европейската комисия да няма разлика в качеството на хранителните продукти в Западна и Източна Европа. Полша, Словакия, Чехия и Унгария протестират срещу установената практика на "двоен стандарт" в храните, предназначени за източноевропейския пазар.

България също заяви, че се присъединява към този призив, като от земеделското министерство определиха практиката като "недопустима дискриминация", тъй като храните са с по-лошо качество и с повече сол, мазнини и изкуствени подсладители.

Миналата седмица към призива за еднакво качество се присъедини и Румъния.

"Това нещо не е ново, отдавна го има като информация, а това, че сега се заговори за него е, защото стана политически проблем. Грижа на всяка държава е да контролира качеството на храните на нейната територия. Ако в България има по-некачествени стоки, отколкото на Запад, това е наша грижа, а не на Европейския съюз. Това, че нашите контролни органи спят, е български проблем, а не общоевропейски проблем", заяви Сергей Иванов от "Активни потребители".

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас.

"Не следва да се допуска реализацията на храни от една и съща марка, произведение от един и същ производител да са различни на различните пазари. Но това в никакъв случай не означава, че тези храни са опасни. В последните години в Българската агенция по безопасност на храните няма регистрирани случаи на потребителско недоволство по отношение качеството на продуктите от една и съща търговска марка. Ние контролираме безопасността на предлаганите храни и качеството за тези, за които има определени стандарти. Предстои да направим проучване на българския пазар", каза д-р Александрина Борисова, началник-отдел в Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Според Българската агенция по безопасност на храните мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас, както и действия на ниво Европейски съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 1,6 млрд. лева годишно е ползата за България, ако влезе в Шенген

На 31 март тази година страната ни влезе в Шенген по въздух и вода, а следващата седмица - на 12 декември, се очаква решението на вътрешните министри на ЕС България и Румъния да влязат в общото Шенгенско пространство и по суша от 1 януари. Шенген представлява група от 29 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си. Почти..

публикувано на 03.12.24 в 12:08

Справедливо ли е въвеждането на такса "водомер"

Проект на Закон за водоснабдяването и канализацията е публикуван на сайта за обществени консултации на Министерския съвет.  Една от целите на проекта на новия закон е да се въведе нова структура на цените на ВиК услугите. Планира се заплащането на водата да е двукомпонентно. Постоянната компонента е достъп до услугата водоснабдяване и..

публикувано на 02.12.24 в 13:55

Лехчево: Едно от най-големите населени места в област Монтана

Лехчево е село в Северозападна България. Намира в община Бойчиновци, област Монтана.  Най-старият писмен документ за село Лехчево се съхранява в ориенталския отдел на Народна библиотека "Кирил и Методий" в град София. Това е една данъчна книга, в която е отбелязано събраното през 1430 година "джизие" (така са наричали личния данък, който всеки..

публикувано на 29.11.24 в 15:03
Теодора Макавеева

Теодора Макавеева: Всеки регионален журналист ще излъже, ако каже, че не му е оказван натиск

Българските журналисти работят под непрекъснат стрес, който отключва тревожност, безсъние, стига се дори до прегаряне в професията, показва седмото поредно проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България за медийната свобода в страната.  Кои са факторите за този съпътстващ делника стрес на хората в медиите?  Ще намерят ли отговор..

публикувано на 28.11.24 в 10:05
Илия Вълков

Илия Вълков: Журналистите направиха всичко възможно през годините да намалят до минимум доверието

Българските журналисти работят под непрекъснат стрес, който отключва тревожност, безсъние, стига се дори до прегряване в професията, показва седмото поредно проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България за медийната свобода в страната.  Кои са факторите за този съпътстващ делника стрес на хората в медиите?  Ще намерят ли отговор..

публикувано на 28.11.24 в 10:00

Заложници ли са общините на политическата безтегловност?

Политическата обстановка в края на годината у нас остава напрегната и нестабилна. Българите се питат дали този път ще се сформира правителство и дали страната най-накрая ще преодолее дългогодишната политическа криза. За съжаление, потърпевши от нестабилната политическа ситуация се оказват и общините, които продължават да разчитат на сигурно..

публикувано на 27.11.24 в 10:45

Светослав Славчев: Без държавата да се намеси, няма как Видин да излезе от дъното

"Статистически вече не сме най-бедните, съревноваваме се с няколко области, като това, разбира се, не ме успокоява. Тук обаче Общината не може да направи кой знае какво. Общината и Общинският съвет могат да съдействат всячески на инвеститори и да има прозрачност в тази връзка, но липсата на инфраструктура е главният фактор, липсата на газова връзка,..

публикувано на 26.11.24 в 14:14