Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуваме ли стандартизирани хранителни продукти

Снимка: Красимир Юскеселиев
Още по времето на първия кабинет на ГЕРБ у нас бяха въведени редица стандарти - за месото, млякото и хляба. Според премиера животът на българите се е удължил, благодарение на качествените хранителни продукти и контрола върху тях.

Какво казват клиентите, пазаруващи във видинските магазини - гаранция за качество ли са въведените стандарти?

"Рядко купувам колбаси, а за тези "Стара планина" не си спомням от кога не съм ги виждал... За мен това са фалшиви продукти... Гледам продуктите да са стандартизирани и ги предпочитам ... Не мисля, че "Стара планина" са чак толкова качествени" - казаха видинчани.

"Здравословно" беше любимата дума на тогавашния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, който редовно обясняваше с нея скока в цените на продуктите от първа необходимост. Той днес е председател на Съюза за стопанска инициатива. Потърсихме неговия коментар по темата.

"Тази идея се роди от носталгията по загубеното през годините. Тогава си спомням, че се споразумяхме с браншовите организации и производителите да се произвежда и стандартизирана храна. Противно на първоначалните ни очаквания се получи дори феномен - отново се появиха опашки пред някои хранителни магазини и хората искаха да си купят качествени храни. Проблемът, обаче, остава ниската покупателна способност на населението. Ние се опитахме да наложим въпросните стандарти и в детските градини и други заведения, но по този начин утежнихме бюджетите на общините и тази практика не се запази до днес. Върнаха се продуктите "ментета" и за съжаление след това плащаме разликата в лекарства"
- каза Мирослав Найденов. За няколко месеца Министерството на земеделието и храните, тогава, успя да създаде стандарти за три основни храни. Първо беше въведен стандартът "Стара планина" за месните, а след него - държавен стандарт за млечните продукти, и накрая- за три вида хляб.

Може ли въвеждането на един стандарт да промени отношението на масовия потребител към качеството на храните и културата на хранене на българина? Изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов е оптимист и смята, че хората вече са усетили разликата между стандартизирана и "нормална" храна.

"Винаги високо сме оценявали подобни инициативи, защото те дават повече възможности за избор на потребителите. По- високите цени пък обаче ги правят недостъпни за повечето потребители и това ще ги отстрани от пазара. Успехът на киселото мляко е безспорен и мисля, че хората го оценяват. Не мисля, че държавата трябва да се занимава с подобни инициативи - по- скоро това е работа за различни организации. Аз лично имам доверие в тези стандарти и се надявам, че скоро те отново ще се развият, защото това може да бъде само от полза за потребителите"
- каза Богомил Николов.

Колко са предприятията, които са стандартизирани на територията на Видинска област и какво се случи със стандарт "Стара планина"? Това попитахме д-р Цветелина Найденова, старши инспектор в отдел "Контрол но храните" към Областна дирекция по безопасност на храните- Видин.

"На територията на Областна дирекция по безопасност на храните във Видин има две работещи предприятия, които предлагат стандартизирани хранителни продукти - това са една мелница и едно млекопреработващо предприятие"
- беше отговорът на д-р Найденова.

Същевременно българинът продължава да харчи най-много за храна от всички европейци, а именно- 1/3 от заплатата, сочат данните на Националния статистически институт. Като основна причина за това се посочват ниските доходи на населението.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лехчево: Едно от най-големите населени места в област Монтана

Лехчево е село в Северозападна България. Намира в община Бойчиновци, област Монтана.  Най-старият писмен документ за село Лехчево се съхранява в ориенталския отдел на Народна библиотека "Кирил и Методий" в град София. Това е една данъчна книга, в която е отбелязано събраното през 1430 година "джизие" (така са наричали личния данък, който всеки..

публикувано на 29.11.24 в 15:03
Теодора Макавеева

Теодора Макавеева: Всеки регионален журналист ще излъже, ако каже, че не му е оказван натиск

Българските журналисти работят под непрекъснат стрес, който отключва тревожност, безсъние, стига се дори до прегаряне в професията, показва седмото поредно проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България за медийната свобода в страната.  Кои са факторите за този съпътстващ делника стрес на хората в медиите?  Ще намерят ли отговор..

публикувано на 28.11.24 в 10:05
Илия Вълков

Илия Вълков: Журналистите направиха всичко възможно през годините да намалят до минимум доверието

Българските журналисти работят под непрекъснат стрес, който отключва тревожност, безсъние, стига се дори до прегряване в професията, показва седмото поредно проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България за медийната свобода в страната.  Кои са факторите за този съпътстващ делника стрес на хората в медиите?  Ще намерят ли отговор..

публикувано на 28.11.24 в 10:00

Заложници ли са общините на политическата безтегловност?

Политическата обстановка в края на годината у нас остава напрегната и нестабилна. Българите се питат дали този път ще се сформира правителство и дали страната най-накрая ще преодолее дългогодишната политическа криза. За съжаление, потърпевши от нестабилната политическа ситуация се оказват и общините, които продължават да разчитат на сигурно..

публикувано на 27.11.24 в 10:45

Светослав Славчев: Без държавата да се намеси, няма как Видин да излезе от дъното

"Статистически вече не сме най-бедните, съревноваваме се с няколко области, като това, разбира се, не ме успокоява. Тук обаче Общината не може да направи кой знае какво. Общината и Общинският съвет могат да съдействат всячески на инвеститори и да има прозрачност в тази връзка, но липсата на инфраструктура е главният фактор, липсата на газова връзка,..

публикувано на 26.11.24 в 14:14

Ще работят ли младежите по специалността си след гимназията

Около половината от гимназистите, които завършват средно образование, няма да работят това, за което са учили. Това показва изследване на Института за пазарна икономика за 2024 година. В проучването се съпоставят различните специалности, които се завършват, приемът в професионалното образование и профилът на икономиката, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 25.11.24 в 11:00

Село Куделин- най-северната точка на България

Днес гостуваме в село Куделин- най-северната точка на България при устието на река Тимок. Намира се в община Брегово, област Видин. Старото име на селото е Влашка Раковица. През 1934 г. е преименувано на името на владетеля на "Браничевската земя" Куделин. Историята на братята Дърман и Куделин е малко позната, но важна страница от средновековното..

публикувано на 22.11.24 в 16:56