Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се храним през лятото?

Снимка: Красимир Каменов

С разнообразието на пресни плодове и зеленчуци, които може да консумираме в най- различни комбинации, летните месеци са идеални за диети. Дори и да не ни се налага да сваляме килограми, може да се храним здравословно без особени усилия.

"Треньорът ни забранява да пием безалкохолно. Само вода, по много. Повече на плодовете трябва да наблягаме. Тренираме волейбол... Само домати, сиренце, чушки. По - леки храни. Готвено само пържени яйца, месо не, повечко водичка. И сладолед може някой път... Обичам, аз специално, много домати, краставички, чушки също- на салатка, изпеченки, със сиренце. Е, добре е в седмицата един път и малко месце. Само че, това къде ядеме, всичко е боклук. Това не е българско, а от Гърция, Македония, Турция, от къде ли не и всичко е отрова... Плодове и зеленчуци, по- лека храна, постна супица. Дини ядем, изстудени... Сладоледът е много вреден, газираните напитки също... В тези жеги тараторът върви повече. И малко сиренце, един домат. Аз не съм ял готвено може би две седмици... Предпочитаме да не е тежка храна- например чушки с доматен сос и сиренце много върви. Много неща си произвеждаме и сами, екологично чисто, даваме и на внуците. Лятото са ни постоянни гости, 5 внуци имаме. Без чай с мед сутрин не сядаме, без айрянче, наблягаме на лека храна", споделиха как се хранят през лятото видинчани.

СнимкаСветовната здравна организация препоръчва дневно 400 грама пресни плодове и зеленчуци. Тук влиза всичко, което човек обича. Няма никакъв проблем да се хапва и повече, каза д-р Марияна Чавдарова, началник на Отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Най- добре е да са в суров вид, колкото е възможно най- малко да бъдат обработвани. Говорим за плодовете най- вече. Желателно е да са много добре измити, да не се белят и да не се нарязват на парченца. Колкото по- малко ги обработваме, толкова по- добре и по- здравословно. Ако се приготвя храна с пресни плодове и зеленчуци, желателно е обработката, т.е. почистването на морковите, беленето на картофите, да става непосредствено преди приготвянето на храната. Пресните плодове и зеленчуци дават на организма витамини, минерали и влакнини- т.нар. фибри. В суров вид ги има най- много и те спомагат за перисталтиката на червата, предпазват от рак на храносмилателната система като цяло."

Много хора са започнали диети, за да бъдат във форма през лятото. В което няма нищо лошо, стига да не са драстични предприетите мерки. Строгата диета и лишаването от хранителни продукти, за кратък период от време, не се препоръчват. Това е една от най- честите грешки при диетите. Защото след това веднага се възстановяват килограмите, а в някои случаи и двойно, казват специалистите.

Снимка"Най- добре е да се храни човек по- често на малки порции. Да се ограничава в някои продукти, но не да се подлага на драстични диети. Тъй като организмът има нужда от енергия, а тя се набавя само чрез храната. Отказът от хляб, хлебни и захарни изделия, не бих казала, че е вреден. Може да бъде ограничена консумацията на хляб, на обяд една филийка хляб е напълно достатъчно. Може да се редуват различни видове хляб. Не е желателно да се отказваме от него, защото съдържа вещества, полезни за здравето като фибрите", обясни д-р Марияна Чавдарова.

Преди къпане в басейна и в морето не се препоръчва да се прекалява с храненето. Добре е човек да се храни докато усети ситост, без да преяжда. Задължително от храненето до влизането във водата трябва да мине поне един час.

"Няма нищо лошо в това да се консумира сладолед, особено в летния сезон. Все пак това е продукт, който съдържа донякъде шоколад, голямо количество захар. Все по- разнообразни продукти има на пазара- някои с ароматизатори, овкусители, което не е много полезно, така че по един сладолед на ден съвсем спокойно може да си хапваме. За хората, които са на диета, не е желателно да го консумират", допълни здравният инспектор.

СнимкаЛятното изкушение- сладоледът е любим десерт на малки и големи. Нели Димитрова е управител на видинска фирма, който продава и сладолед. Казва, че видинчани наблягат на сладоледа. Как да познаем хубавия леден десерт, за да сме сигурни, че не ядем нещо вредно за здравето?

"Един сладолед, който в случая килограмът е 14 лева, значи трябва да е хубав и качествен сладолед. Като погледнете витрината, сладоледът си личи, когато е добре съхраняван. И децата, и родителите купуват, всеки според възможностите си, колкото може да отдели", каза Нели Димитрова. Тя продава и варена царевица, но когато е по- хладно времето. Казва че е по- добре детето да изяде една царевица вместо една шоколадова вафла. Тя е по- калорична и по- ще го засити.

СнимкаДините и пъпешите са другото лятно изкушение. Обичайна гледка е купувачи да почукват дините по кората, да ги претеглят на ръка. А от кой вид точно да си вземем- дали кръглите са по- вкусни или продълговатите? И това се питаме като купувачи, изправени пред купчината от дини. С пъпешите е по- лесно. Щом са жълти отвън, значи са узрели. Дали обаче са вкусни?

"В жегата много ги купуват. Дини и пъпеши, български, ако има най- вече. Хубава диня се познава по много неща- по кората, по тупането- трябва да кънти като камбанка. Когато е гладка, кората е тънкокора, когато е по- грапава е по- дебелокора. Пъпешът трябва да му е по- грапава кората, за да е сладък, за да е сочен и да не е сух. Най- добре да се ядат не много студени, защото на много студеното не може да му усетиш вкуса. Примерно, за половин час да го оставиш в хладилника", казва видински търговец на плодове.

Търсят се и другите плодове през лятото- праскови, нектарини, сливи. Българските плодове рядко се намират. Повечето се карат от Пловдивско. Дините засега са внос от Гърция, защото нашите са много скъпи на борсата.

Сътрудникът ни в Белоградчик Иванка Петрова се срещна с проф. Божидар Попов. Завършил е средното си образование в града. Дипломира се като лекар в София и започва работа в ХЕИ- Видин, а след това- като научен сътрудник към Института по хранене към БАН. Специализирал е в Санкт-Петербург и Москва, където овладява съвременни методи за изследване на храносмилането и усвояемостта на храната в тънкото черво. Проф. д-р Божидар Попов е учен и преподавател с дългогодишен професионален опит като специалист по хранене и диететика. За да имаме добър външен вид, е добре да консумираме ниско енергийни храни, които съдържат малко калории, съветва проф. Божидар Попов:

Снимка"Самият факт, че през лятото горещината до известна степен потиска апетита, също е благоприятен фактор, че човек няма така желание да консумира в големи горещини тлъсти храни, пържени храни, които са много калорични и натоварват организма с излишни калории. Така че лятото е един много подходящ сезон човек да премине към ниско енергийна храна. И с повишената двигателна активност, ако си на почивка на море и особено на планина, до голяма степен помага на човек да свали излишните килограми. През лятото човек трябва да акцентира върху млечно, плодово, зеленчуковите храни. Т.е обилие от зеленчуци и плодове, които са сезонни, които са ниско енергийни, те помагат на организма до голяма степен да направи pH баланса, да го алкализира. Защото животинските храни подкиселяват, а той е много важен алкално- киселинният баланс в организма."

СнимкаДиетологът съветва да се избягват пържените и панираните храни, тлъстите меса. Всеки има нужда от захар и въглехидрати, но е по- добре да приеме плод, защото метаболизмът на захарите при плодовете е съвсем различен от добавената захар, която приемаме под формата на захарни изделия. На ден се препоръчва не повече от 50-60 грама.

"Ако приемаме повече такава добавена захар, има вече рискове за организма- той не може да се справи с тази захар. Докато плодове може да консумираме колкото искаме. Захарта на плодове, особено фруктозата, тя изгаря почти напълно", казва проф. Божидар Попов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тома Ушев

Тома Ушев: Ако трябва едно правителство да е Слейър, това прилича повече на чалгаджийска формация

Повече от два месеца след предсрочните избори на 27 октомври редовното правителство е факт.  Тройна коалиция, съставена от ГЕРБ, БСП и ИТН, с парламентарната подкрепа на ДПС на Доган, ще управлява страната.  Мнозинството е от 126 депутати.  Какви са хоризонтите пред кабинета "Желязков" и възможно ли е той да бъде устойчив?  Ще успее ли..

публикувано на 16.01.25 в 10:00

Как ще се отрази на ресторантьорския бранш колебливата ставка на ДДС?

От 1 януари заведенията и ресторантите у нас вече работят с 20%-на ставка на ДДС. Според съпредседателя на Българската асоциация на заведения та Ричард Алибегов , засега това не е проблем, тъй като през декември бяха проведени срещи с партиите, които през последните 3 години подкрепят 9% ставка. Това са ГЕРБ-СДС, "ДПС-Ново начало", "Възраждане"..

публикувано на 15.01.25 в 10:45
Петко Петков

Петко Петков, "Галъп": Предстои връщане на фокуса към човека, а не върху крайни и либерални идеологии

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство утре , 15 януари, от 12:00 ч. Радев забави връчването на папката, за да даде шанс на партиите да продължат с преговорите. Очаква се да бъде съставено четирипартийно мнозинство, включващо ГЕРБ, БСП и ИТН, с подкрепата в парламента на Ахмед Доган - "Демокрация,..

публикувано на 14.01.25 в 12:41

Защо има дефицит на кадри в строителството

Категорично има дефицит на кадри в строителния бранш. От няколко години фирмите изпитват проблеми с намирането на хора. Причините са няколко, заяви Любомир Качамаков, заместник-председател на Камарата на строителите в България /КСБ/ и председател на най-голямото областно представителство на КСБ- София и София област. Радио Видин: Защо се стига..

публикувано на 13.01.25 в 16:30

Професията "Туроператор" влиза в училищата

Дефицит на кадри има в сектор туризъм, проблемът се изостри след ковид. През този период туристическата дейност беше сред забранените и голяма част  от хората, които работиха в тази сфера просто се пренасочиха към други професии. Това заяви Павлина Илиева- председател на "Обединение Бъдеще за туризма". Радио Видин: Как се..

публикувано на 13.01.25 в 15:39

На какво се дължи недостигът на кадри на пазара на труда

Недостиг на кадри на българския пазар на труда има не от днес и не от вчера, а от много години. Това е един от въпросите, за които Българската стопанска камара алармира вече може би 10 години. Продължава да има недостиг на кадри, като вече става въпрос не само за висококвалифицирани кадри, а за всякакъв тип. Изчисленията са, че българската..

публикувано на 13.01.25 в 15:28

Община Ново село - стремеж към развитие и обновяване

Екипът на Радио ВИДИН гостува на Ново село - голямо, красиво и достолепно село, което е общински център. Намира се на брега на река Дунав.  Богатството и културата на новоселяни са следствие на търговията с вино и грозде по река Дунав и от съхранените традиции - на децата да се дава образование. В миналото е било изключително богато и с доста..

публикувано на 10.01.25 в 12:05