През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов, в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш след себе си“. Той съдържа 160 авторски текстове (ок. 300 страници) с публицистичен характер, писани от Иван Иванов в период 1992 -2001 г. и публикувани в различни варненски вестници.
Текстовете съхраняват размислите и емоциите на техния автор, породени от негови лични преживявания и преки наблюдения на случилото се през посочения период във Варна. Това изгражда цялостен, „пълнокръвен“ образ на обикновения човек Иван Иванов, заедно с неговите страсти, надежди и страхове, останал скрит зад бляскавия ореол на известния и авторитетен археолог. Неговото житейско верую се съдържа в думите: „Дирята, която всеки от нас оставя, е различна и тя не зависи от номера на цървулите или маратонките, а от делата ни за другите след нас.“ Всички тези текстове оформят своеобразен летопис на прехода на Варна от един политико-икономически строй в друг, от ХХ в XXI век и от второто в третото хилядолетие. Това допълнително придава автобиографичен характер на целия сборник. Точно поради тази причина за негово заглавие – „Да оставиш след себе си“, е избрано заглавието на едно от събраните авторови есета.
Сборникът се появява на бял свят точно за юбилея на Иван Иванов в резултат от желанието и усилията на различни хора да съхранят спомена за него. Идеята за съставянето, издирването и събирането на отделните текстове е дело на Теодор Роков – уредник в Музея за нова история на Варна. Тяхната редакция и предпечатна подготовка са направени напълно безвъзмездно от Бела Бенова – фотограф и писател с варненски произход.
Светлана Вълкова разговаря с Теодор Роков - съставител на сборника "Да оставиш след себе си":
Специалистите от Спасителния център към варненския Зоопарк призовават жителите и гостите на града да не хранят розовия пеликан Стойчо с храна, различна от риба. Те се обосновават с факта, че приемът на човешка храна е изключително неприемлив за този рядък за България вид и може да навреди на здравето му. Една здрава птица от този вид без проблем..
Аладжа манастир ще бъде отворен за посещение на 18 април (петък), 19 април (събота) и 20 април – Великден (неделя) от 10.00 до 17.00 часа, почивни дни ще бъдат 21 и 22 април (понеделник и вторник). Побити камъни ще бъде отворен за посещение на 18 и 19 април (петък и събота) от 10.00 до 13.00 часа. На 20 април – Великден, обектът ще бъде затворен за..
Великденско хоро ще събере жители и гости на село Куманово на празника. Инициативата "Хоро на мегдана" се организира за трета поредна година. За първи път проявата се извършва с благотворителна цел. Жителите на Куманово решават да се обединят за важна кауза - събирането на средства за ремонт на църквата в селото. Това каза Пламена Маврова,..
47 000 лалета от различни сортове и цветове радват посетителите на най-големия парк във Варна – Морската градина. Фигуралните композиции с любимите пролетни цветя в ярки цветове и елегантни форми са подготвени още през есента, съобщават от Общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“. Лалетата покриват площ от над 3 дка по Алеята на..
Благотворителен кулинарен базар „Да отворим сърцата си за Кристиян“ организират самодейците в Балчик от клуба за народни хора „Троп – троп“ и танцов състав „Веселие“. На 18 април от 11.00 часа пред магазин „Аквилон“. „Заповядайте на нашия базар, където вкусното се среща с доброто! Очакват ви домашно приготвени ястия, сладки изкушения,..
Днес е Велики четвъртък. Четвъртият ден от Страстната седмица е наричан е още ден на пречистването. Според Евангелието, четвъртъкът преди разпъването на Божия син е белязан от няколко важни събития: Иисус умива краката на учениците си, провежда Тайната вечеря и установява Светите тайнства, говори за усърдната молитва..
Цели три традиционни български салати попаднаха в топ 15 на най-добрите в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas. Шопската салата е класирана на 6-то място със средна оценка от 4.3 звезди. От гласувалите за най-известната българска салата, 88% са дали своето одобрение. В изданието е посочено, че шопската салата се появява през..