Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Има ли токсини в мидите?

Снимка: БГНЕС



Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността:

„Не е необходимо да се взема такова строго решение, преди да се докаже наличието на токсини. От разговори с румънските ни колеги стана ясно, че административният орган е въвел забраната без да са проведени изследвания.“

Палазов препоръча да се внимава с подобна информация, тъй като „сме свидетели на какви ли не провокативни съобщения в интернет.“

Припомнямe, че една от румънските телевизии съобщи за забрана на улова на миди и рапани по южната част от Черноморското си крайбрежие, тъй като може да носят зараза и да са опасни за здравето. От съобщението става ясно, че  специалисти от Ветеринарно-санитарната дирекция в град Констанца са взели проби от черноморската вода, които се оказва, че са силно токсични. Предстои повторно тестване и до излизането на резултатите е забранено събирането на миди и рапани от засегнатите райони.

Директорът на Института по океанология уточни, че токсични водорасли има не само в Черно море, но и в Световния океан:

„Особеното е, че в нашето море те не генерират толкова токсини, колкото в другите морета и океани. Всички изследвания, които са правени досега у нас, показват, че нивото на токсините във водорасли, миди, рапани и други организми, не превишава максимално допустимото, за да бъде определено за опасно за човека.“

Проф. Палазов добави, че от института поддържат постоянна връзка с колегите си от Румъния. Готови са да съдействат на Басейнова дирекция и на РЗИ, за да се вземат мерки, ако се наложи. Засега Палазов не очаква да се случи нещо застрашително.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12