Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лесна работа: Скромен съвет

Снимка: Pixabay

Днес, докато се опитвах да определя дестинацията за лятото, припомних си моменти от майска почивка преди време. На съседна маса бяха настанили френско семейство. Всяка вечер в продължение на седмица се повтаряше едно и също: ведра усмивка, поздрав и пожелание за добър апетит, приятни реплики за нещата от живота, обменени между ястията и питиетата... Това траеше около два часа – от предястието до десерта. Двамата имаха вида, осанката, маниерите и спокойствието на хора, току-що напуснали средновековния замък, за да удостоят човечеството с галантното си присъствие. Стилът прозираше дори в начина, по който гледаха виното или докосваха ленената салфетка. Бяха забележителни. След всяка вечеря коментирахме, че с подобен стил и темпо вероятно ще живеят сто години.

Преди дни излязоха данните на Евростат за продължителността на живота на средностатистическия европеец. Запитахме се: „Доколко благосъстоянието се отразява върху дълголетието?“.

Ако менюто ни включва предимно авокадо, ягоди, филе от лаврак, черен хайвер и трюфел, значи имаме привилегията да живеем качествено. И колкото по-дълго, толкова по-приятно. Квинтесенцията е, че по-добре богат, но щастлив, отколкото беден, но нещастен. С две думи: висок стандарт плюс качествен и щастлив живот най-често равно на дълголетие.

Има хиляди съвети как да стигнем до онзи рожден ден, когато ще запалим сто свещички върху тортата и в допълнение ще сме в чудесна форма, за да го осъзнаваме и да се наслаждаваме на празника.

Ето една достойна първа стъпка в правилната посока: да хапваме като онези французи, да вземаме храната насериозно. Да се отдадем на удоволствието от храненето в компанията на други хора, да се чувстваме добре, да сме спокойни, да си бъбрим сладко-сладко и да благодарим за времето, в което сме заедно.

В повечето страни съществуват препоръки по колко порции плодове и зеленчуци да се консумират дневно, а във Франция препоръките гласят, че трябва да се храним в компанията на други хора. За тези данни се осланям на Майк Викинг – изпълнителен директор на института за изследване на щастието. А според него има и още нещо много ценно: да си създадем ритуали за храна и огън, както хората са го правели от незапомнени времена.

Аз си го представям така: да украсим масата, да наредим ленени салфетки и празнични прибори, дори за обяд да има лещичка с хлебче. Може да допълним атмосферата с ароматна свещ, която ни събира и това ще означава, че ритуалът около храната е също толкова важен за нас, колкото самото хранене. Ако обедната почивка е кратка, има други опции: да седнем в компанията на колеги и приятели и да се порадваме на тази чудесна комбинация – близки хора и нещо вкусно, изядено бавно и спокойно навън.

Звучи като добра първа стъпка в правилната посока: общност, настроение, спокойствие, споделяне, хубава храна.

Бях впечатлена от начина, по който споменатите французи се хранеха - сякаш целият им живот зависеше от следващата хапка сирене и от глътката вино. Щом така се хранят, представям си как живеят. Още по-отдадено и страстно...

Ако става въпрос за качественото меню, което отбелязах в началото, кога и как цялата общност ще има условия за достъп, ще научим след изборите. Много се надявам да не повтаряме отново старите грешки в очакване на различен резултат.

А към участниците в кампанията:

„Ако искате да построите кораб, не карайте хората да събират дъски, не започвайте да разпределяте работата и да давате заповеди. Първо ги научете да копнеят за огромното, безкрайно море“.

автор: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов за папа Франциск: Озарено присъствие, което сякаш казва "няма страшно"

Папа Франциск си е отишъл, днес, на втория ден на Великден. На светъл ден, в мрачен свят. Той беше от светлата страна, благ и добър. Имах щастието да го срещна за малко. Историята е такава. Случи се да бъда на една аудиенция за 24 май. Пътувах отнякъде сам, хванах самолет от Берлин и на летището виждам един професор, теолог от Йезуитския орден,..

публикувано на 21.04.25 в 11:59

Светла седмица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.   Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред..

публикувано на 21.04.25 в 09:42

Факторът "Любов" или как да обясним науката в 3 минути

След известно прекъсване тази година FameLab или мястото, където всеки може да види и чуе как на живо как се да обясниш научна тема по разбираем и атрактивен начин само за 3 минути, се завърна в България. FameLab е най-големият международен конкурс с обучение по комуникация на науката.  Той е създаден през 2005 год. във Великобритания, а България е..

публикувано на 21.04.25 в 10:05

В очакване къщата на Иван Драсов във Варна да върне някогашния си блясък, някой ден

В следващите редове ще стане дума за един архитектурен паметник на културата във Варна – на някогашната централна варненска улица – „Преславска“, а днес „Преслав“, за къщата на общественика Иван Драсов. Познат на всички ни от учебниците по история като един от съратниците  на Васил Левски и на Христо Ботев, член на БРЦК и участник в борбата за..

публикувано на 21.04.25 в 08:15
Ваксиниране срещу Covid-19 в Атина.

Нивата на ваксиниране у нас са близо 95 на сто

Покритието със задължителни ваксини в България става все по-добро през последните години, сочи публикация на Института за пазарна икономика. В нея се цитират данни на Националния център по обществено здраве и анализи, които показват, че нивата на ваксиниране с основните задължителни ваксини у нас приближават 95% от населението и се възстановяват до..

публикувано на 20.04.25 в 14:57
Провадия-Солницата от

Дават 350 хил. лв. за разкопките в "Провадия-Солницата"

2.2 млн. лв. за археологически проучвания и теренна консервация на обекти е одобрил Министерският съвет с постановлението за изпълнение на държавния бюджет. Парите ще бъдат преведени като допълнителен трансфер към общините, на чиято територия са обектите, съобщава "Сега". Това става ясно от публикувания на сайта на МС текст на постановлението за..

публикувано на 20.04.25 в 13:20

Ученици от Добрич се научиха как да правят ръчно изработени свещи

Ученици от Училището по изкуства „Св. Климент Охридски“ в Добрич се научиха как да правят ръчно изработени свещи. Желанието на децата е всички заедно, точно в 12 часа, по време на празничната обедна великденска трапеза да запалят свещичките в домовете си и да пожелаят с тях здраве и светлина за себе си и своите близки.  В уютното пространство на..

публикувано на 20.04.25 в 13:05