Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един перуанец във Варна

Саул Иван Алмейда Ескобар. Перуанец, който от близо година живее и работи във Варна. Има малко магазинче за стоки от родината си в центъра на града. Приветлив и усмихнат, той още не е научил добре български, но може да се разберете с него и на испански, английски или руски език. Саул е бил студент в Киев. Там завършва за електроинженер, но по-важното - запознава се със съпругата си, украинка.

"Около 15 години живяхме в Крим, където имахме магазинче, като това във Варна. Но заради войната стана невъзможно да останем там и когато дойдохме тук и видяхме морето, си казахме, че това е нашето място, защото много прилича на Крим. Семейството ми е щастливо във Варна. Имаме четири деца, които записахме в училище „Васил Априлов“," разказва Саул.

Първоначално е убеден, че ще му бъде лесно с българския, защото знае руски. Но се оказва, че е подценил ситуацията и граматиката на нашия език му е много трудна. Първата дума, която научава, е „благодаря“. В началото му става любопитно, когато му отговарят с „моля“, но след време разбира смисъла. Магазинът е отворил преди няколко месеца. За стоката Саул пътува до самото Перу.

"Разбира се, че всяко начало е трудно. Бизнесът ми е малък, но да Ви кажа честно, няма по-добра реклама от устната, а хората, като влязат, и направо не могат да повярват, че артикулите ми са от Перу. Виждат нещо ново. Питат ме дали наистина съм перуанец. Между другото много хора във Варна говорят испански, което е страхотно за мен," обяснява Саул.

Родното му място в Перу е Арекипа. Град, който се намира на повече от 2300 метра надморска височина, и там е много студено. За да се топлят, уточнява Саул, местните жители носят дрехи от алпака, чиято вълна е много мека.

Знам, че родината не може да не му липсва. А нещо съвсем конкретно?

"След толкова години в чужбина вече осъзнавам колко ми липсва нашата кухня. За съжаление, не мога да направя ресторант за традиционна перуанска храна във Варна, сложно е, но знам, че три от десетте най-добри ресторанта в света предлагат перуанска кухня. Едно от емблематичните ни ястия, например, е „севиче“ – риба с лайм, черен пипер и магданоз", посочва с плам в очите Саул.

Но и българската кухня също му харесва, най-вече… шопската салата, разбира се… От общуването си с варненци е с добри впечатления. Определя българите като много добри и приятни. Харесва му, че се интересуват от чужда култура като неговата. Разпитват го за Мачу Пикчу, морските лъвове и други забележителности на Перу. Ще остане във Варна поне още една година.

"Ще ми е трудно да се върна в Украйна. Когато последно бях там, преди повече от половин година, един от приятелите ми каза „ако имаш възможност да отидеш в друга държава, направи го“. Там хората в момента са много ядосани и това трудно ще се промени в близките години. Тъжно е, че два славянски народа се избиват на бойното поле", казва с тъга перуанецът.

Колкото и хиляди километри да делят Саул от родното му Перу, в зениците му веднага откриваш древния ониксов блясък от погледа на инките, описан така добре от писателя Деян Енев. Поглед, който не може да сбъркате. А ако сте почитатели на футбола, ще имате поне една обща тема със Саул. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26