От 15 ноември (сряда) Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с всички, които вече са подписали Декларация за партньорство, започва инициативата "Достъпно за вас". Тя има за цел да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост. Кампанията стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията.
Като не лоша определи идеята доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Той оцени мярката като най-сполучлива след поредица от други опити за справяне с инфлацията като например слагане на таван на надценката.
Според него, обаче, тази програма у нас идва доста по-късно предвид кризите, пред които сме изправени през последните години и направи сравнени с Франция. Там още миналата година върви антиинфлационната програма "100 цени за 100 дни", каза Боюклиев. Той обясни, че идеята са приветствали големи вериги и по-малки магазини, стимулирани са местните производители, като са предлагани само качествените национални продукти.
При нас идват зеленчуци от 3500 километра от Португалия, минават през половин Европа, даде пример Боюклиев.
На въпрос дали качеството на подбраните у нас продукти е добро, той отговори, че всичко опира и до култура на потребление. Трябва да разберем, че качествената храна е скъпата храна, категоричен е той и допълни, че е необходимо да се върнем към традиционната си култура на хранене. Няма нужда да ядем краставици от парник, пълни с химикали, каза той, като припомни рекордните им цени миналата година. Можем да ядем кисели краставици, кисело зеле и туршия, това което са яли и предците ни, допълни Боюклиев.
Той вижда като решение за повишаване качеството на храната въвеждането на местни политики за стимул на фермерите по региони.
Експертът е убеден обаче, че тенденцията за поскъпване на храната е неизбежна. Ние отиваме към зелен преход, което означава по-скъпа храна, подчерта той.
Чуйте повече от разговора на Валери Великов с доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН:
Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център. Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни...
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..