Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гергана Пенева: Във всяка глътка крафт бира има специално настроение

Първи фестивал на крафт бирата се провежда във Варна

Първият фестивал на крафт бирата се провежда във Варна. От 28 септември до 8 октомври на площада до Община Варна продукцията си представят над 12 български пивоварни и могат да бъдат опитани над 60 вида бира.

Целта на Craft Beer Festival Varna е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и уникални марки бира и запознаване на публиката с предимствата на крафт бирата. Посетителите имат възможността да се запознаят с най-новите тенденции в крафт пивоварството и могат да опитат местни и световно известни марки крафт бира. Разбира се на фестивала ще присъства и специално подбрана качествена храна, а преживяването ще допълни разнообразната музикална програма.

Гергана Пенева е част от екипа на Българската стрийт фууд асоциация и "Улицата на готвачите”, които са организатори на фестивала.

Крафт бирата за мен е бъдещето на биропроизводството. Това е занаятчийска бира, приготвяна в малки пивоварни. Прави ми впечатление, че повечето хора от този бранш, с които комуникирам, управляват малки семейни работилници за бира. Правят го от сърце и с много желание да влагат качествени суровини - хмел, малц, вода. Те не пастьоризират и не филтрират, така че пивото, което произвеждат, е изключително свежо и автентично, то притежава необходимите качества, които един ценител търси. Други характерни черти на крафт бирата са малко по-високият алкохолен градус, голямото разнообразие от вкусове и малките бутикови серии, в които излиза всеки модел бира - именно в това е чарът на крафт пивоварите.

Какво е отношението към крафт бирата в България и в частност във Варна?

Вярвам, че с фестивала ще популяризираме този вид пиво, за да може да достигне до по-голяма аудитория и да намери повече почитатели. Идеята ние да покажем, че съществуват алтернативи и всеки ценител на бирата има възможност за избор.

А как стои въпросът с българските производители на крафт бира - има ли ги?

О, има ги! По време на комуникацията си с тях, докато подготвяхме фестивала, осъзнахме, че те имат нужда от поле за изява и това е един от нашите мотиви да организираме това събитие - да могат малките пивовари да се срещнат със своите почитатели, да запалят нови ентусиасти и да разширят производството си. Но държа да подчертая, че крафт пивоварите нямат амбицията да се превръщат в масови брандове. Тази култура е бутикова и връзката между производителя и потребителя е много лична. Има специално настроение във всяка една глътка крафт бира.

Какво още сподели Гергана Пенева за музикалната програма на фестивала, за екологичните практики и за подкрепата на благотворителни кампании, които са неизменна част от събитията на Българската стрийт фууд асоциация и "Улицата на готвачите”, слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00