Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България:

Абсурдно е да се твърди, че заведенията замърсяват морето


Абсурдно е да се твърди, че заведенията замърсяват морето, каза за Радио Варна Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България. Той уточни, че Българската асоциация на заведенията не участва в процеса по издаване на разрешителни:

"Всяко заведение трябва да отговаря на определени изисквания, за да получи категоризация. Ако някой не си е свършил работата в държавните институции, това е различна тема. Няма как заведенията в района на Морска гара  - Варна, които са над 10-15 с около 4 - 5 хиляди места,  да не отговарят на изискванията и да замърсяват морето. Ако е така, значи някой не си е свършил работата. Това е абсурдно твърдение. "

Сотиров направи коментара по повод твърдението на РИОСВ - Варна, че заведенията замърсяват морето.

Днес във Варна министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, заедно с учени от Института по океанология към БАН, ще представят резултатите от мащабно изледване на състоянието на морската вода и биоразнообразието в българската акватория на Черно море. Последните данни показват, че морската вода по Северното Черноморие отговаря на здравните изисквания, съобщиха от РЗИ-Варна.

Алиансът на туристическата индустрия и Конфедерацията на българския туристически бизнес, които са най-големите обединения в туризма, заявяват, че ще предприемат всички разрешени от закона действия срещу грозната, според тях, атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по Южното Черноморие. От Сдружението на заведенията в България също се присъединяват към недоволството, съобщи  заместник-председателят на организацията.  Припомняме, че според данните, изнесени от асоциация „Активни потребители“ в края на миналата седмица, в морската вода има ешерихия коли в пъти над нормата. Сотиров заяви, че Сдружението не приема изнесените резултати:

"Това твърдение няка как да е вярно, защото има други институции, които са отговорни за вземането на проби от морската вода. Това са изследвания, хвърлени в пространството. Държава, която разчита на туризма с 200 хиляди заети в сектора през лятото, би следвало да има закони, които да ограничават такива твърдения, преди да бъдат 100% проверени. В Гърция или Турция е абсурдно да си помислят да излязат с такива данни. "


Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20