Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна Александрова. Тя е доктор по икономика и преподавател по „Маркетингови комуникации“ в Колежа. За работата й със студентите и възможностите на Черноморието ни като кулинарна дестинация тя разказа при гостуването си в Радио Варна.
Посланието ми към студентите е, че трябва да възприемат тази работа като лична мисия. И да осъзнаем, че ние като кадри отговорни да предоставяме туристически услуги, влияем на цялостния имидж на страната. Независимо дали са сервитьори, бармани, готвачи или мениджъри. Аз смятам, че България предлага един доста качествен туристически продукт, но туристическата политика и към настоящия момент геополитиката са в такава ситуация, че страдат туристопотоците в страната.
В Испания например, паелята е ястие-символ на страната, но в различните й краища тя се приготвя по коренно различен начин. Затова е добре и у нас всеки регион на изпъква със своята кулинарна индивидуалност. Разговаряла съм с колеги в Созопол, там имат уникални ястия, които се отличават от тези във Варна. независимо, че е малко над 200 км. по дължина нашето Черноморие предлага много уникални ястия и продукти, които трябва да промотираме.
За мен най-вкусната риба в света е черноморският калкан. И калканът и трицоната са морски дарове, които имаме и можем да представяме в изключителни гурме рецепти с местен вкус, категорична е Александрова.
Изключително съм щастлива да насоча и усилията си към повишаване на кулинарната култура на студентите. В Колежа по туризъм-Варна учебните планове по кулинарните дисциплини са актуализирани, изучаваме доста съвременни техники за приготвяне на ястия, национални кухни. Всяка седмица със студентите имаме мастър класове и у много от тях вече има пламък за развитие в тази посока, както у нас, така и в чужбина. Това ме прави много щастлива и се моля повечето от тях да ме надминат дори.
Като цяло мисията ми е свързана с Колежа по туризъм - в момента разработвам проект за своя кухня, която да стане гастрономически хъб на града, в която да имат достъп и външни гости. По този начин ще можем да мотивираме студентите да демонстрират и да повишават кулинарните си умения. Стремежът ми е по-скоро към развитие на нашите кадри, отколкото към лични цели като кулинарен предприемач, сподели още победителката в Мастър шеф.
Подготвям книга с регионални рецепти
До края на лятото планирам да е готова черновата за книгата ми, която ще представя регионални рецепти, вкл. повлияни от глобализацията, промяната на вкусовете на местното население, защото в последните 100 г. ние доста сме еволюирали кулинарно и традиционни рецепти през нов прочит, сподели още Марианна Александрова.
Градската художествена галерия във Варна представя арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“. Тя е проект на Нов български университет. РИ ще бъде експонирана в подпокривното пространство на галерията до 28 април. Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ е вдъхновена от ръкописа от 1953 г. „Холандският пейзаж през XVII век и..
В края на 2023 г. Красимир Милчев издаде миниалбума "Пречистен". Изданието може бъде слушано във всички музикални онлайн платформи, а Lay-Zy, както е псевдонимът на артиста, наскоро пусна видео към едно от парчетата - "Наивен съм бил". "Наивен съм бил" е продължение на предходния ми сингъл, "Живот в лъжа" - разказва..
В деня, в който първият български космонавт излетя в космоса през 1979-а, читалището в балчишкото село Гурково даде възможност за среща със странстванията на първия човек от Читалище "Свобода", пипнал с ръка мегалитите в Саксайуаман, скитал из Андите, тъкал текстил по оригинална кечуанска технология, видял агротехническа лаборатория на инките и плавал..
Оч аква се много сериозен ръст на цените на п лодовете , за ради щетите на всички трайни насаждения от застудяването, които са над 70%. Много големи проблеми със студове и проблем с реколтата има и в страни, които са традиционни доставчици за България на плодове като Турция и Гърция.Това коментира Синан Вейсал, който има..
Изложбата “В огледалото на Рембранд” гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Тя е проект на Нов български университет и е насочена към младите публики. Създадена е от екип от преподаватели и студенти. „В огледалото на Рембранд“ предлага висококачествени репродукции на хелиогравюри от колекцията на Нов български..
Видеорегистраторът трябва да бъде част от задължителното оборудване на автомобилите, а записите да служат като доказателство в съда. Това мнение изрази Ивайло Желязков от Европейския център по транспортни политики. Според него е необходимо въвеждането на изискване за наличие на устройството в колата, както за аварийния комплект, тъй като това ще има..
До 10 – 20 % ще са щетите по овощните дръвчета заради снеговалежа и ниските температури през април. Това прогнозира агрометеорологът Мирослав Ганчев, който работи във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. По неговите думи във Варна няма да има унищожена реколта, но в Силистра и Търговище, където снегът е..