Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

| обновено на 03.02.23 в 17:45
2
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.
Снимка: Александър Йорданов

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света.

От три години живеят в България, а от година и половина имат собствен ресторант в търговищкото село Девино.Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка.

Получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от „местните баби“, както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.

Техният ресторант е първият у нас, който има амбиции за престижната звезда "Мишлен".

"Нашата основна цел не е да спечилим звезда „Мишлен“. За какво ни е, ако ресторантът ни е празен? Това, което искаме да постигнем е да променим отношението към българската кухня и вижданията на българските шеф-готвачи," казва шеф Джанфранко Киарини.

Неговата съпруга шеф Анна Киарини, казва че са работили с много от известните български кулинари:

"Според мен им липсва увереност. Държавата не се приема като водеща в много сфери, включително и в кулинарията. Затова има една тенденция да се гледа на запад и дори към Азия, но се забравя колко голямо разнообразие от продукти имате тук и няма от какво да се срамувате. Трябва да погледнат повече към корените си и да използват хубавите продукти, които предлага България," казва Анна Киарини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Животът. Обяснение в любов

Честито Възкресение! Приемаме празника по различни начини. Ето още един: да почетем силата и очарованието на живота. Денят е красив. Ухание на пролет, лежерно чувство, приятни срещи с близки хора и всички хубави неща, които добавят още към това очарование. Прегръдки, топли думи, добра трапеза, препълнени сърца. Вдъхновяваме погледа си със..

публикувано на 21.04.25 в 16:45

Великденско състезание за деца се състоя в двора на храм "Свети Архангел Михаил" във Варна

Десетки деца със своите родители се включиха в празничното Великденско състезание за деца в двора на храма "Свети Архангел Михаил" във Варна. Репортаж на Даниела Стойнова: Отец Георги Стоименов -предстоятел на храма, заедно с двама аниматори, организираха състезание за намиране на скрити боядисани яйца в двора на храма, както и за..

публикувано на 21.04.25 в 14:36

Георги Господинов за папа Франциск: Озарено присъствие, което сякаш казва "няма страшно"

Папа Франциск си е отишъл, днес, на втория ден на Великден. На светъл ден, в мрачен свят. Той беше от светлата страна, благ и добър. Имах щастието да го срещна за малко. Историята е такава. Случи се да бъда на една аудиенция за 24 май. Пътувах отнякъде сам, хванах самолет от Берлин и на летището виждам един професор, теолог от Йезуитския орден,..

публикувано на 21.04.25 в 11:59

Светла седмица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.   Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред..

публикувано на 21.04.25 в 09:42

Факторът "Любов" или как да обясним науката в 3 минути

След известно прекъсване тази година FameLab или мястото, където всеки може да види и чуе как на живо как се да обясниш научна тема по разбираем и атрактивен начин само за 3 минути, се завърна в България. FameLab е най-големият международен конкурс с обучение по комуникация на науката.  Той е създаден през 2005 год. във Великобритания, а България е..

публикувано на 21.04.25 в 10:05

В очакване къщата на Иван Драсов във Варна да върне някогашния си блясък, някой ден

В следващите редове ще стане дума за един архитектурен паметник на културата във Варна – на някогашната централна варненска улица – „Преславска“, а днес „Преслав“, за къщата на общественика Иван Драсов. Познат на всички ни от учебниците по история като един от съратниците  на Васил Левски и на Христо Ботев, член на БРЦК и участник в борбата за..

публикувано на 21.04.25 в 08:15
Ваксиниране срещу Covid-19 в Атина.

Нивата на ваксиниране у нас са близо 95 на сто

Покритието със задължителни ваксини в България става все по-добро през последните години, сочи публикация на Института за пазарна икономика. В нея се цитират данни на Националния център по обществено здраве и анализи, които показват, че нивата на ваксиниране с основните задължителни ваксини у нас приближават 95% от населението и се възстановяват до..

публикувано на 20.04.25 в 14:57