Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Инфлацията стимулира търговията с евтини и некачествени стоки

Не се очаква поскъпване на храните поне до края на лятото

Политическите изказвания нагнетяват напрежението на пазара и търговците се презастраховат като поддържат високи цени, смята Владимир Иванов от Държавната агенция по стоковите борси и тържищата

След пикa при цените на хранителните продукти в България през пролетта, от юни насам се наблюдава запазване на равнищата. Това се дължи на добрата реколта от зърно у нас и по света, която успокои цените на пшеницата, царевицата и фуражите, каза за Радио Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. 

"Цената на олиото на световните борси е спаднала с над 50%. По време на пика цената му беше 2500 долара на тон, а сега е около 1400 долара на борсата в Ротердам", коментира Иванов. Специално при олиото, спадът се дължи на няколко фактора - намаленото търсене, достатъчно запаси и очаквания за добра реколта.

Това поевтиняване обаче все още не се усеща на пазара у нас. В момента цената му е под 5 лева за литър на едро и се очаква да продължи да върви надолу. При пазара на дребно цените не са се променили особено. Според Владимир Иванов това се дължи на несигурността на енергийния пазар.

"Пазарът у нас е зареден с много негативни очаквания. Това води до едно презастраховане от страна на търговците, което задържа нивата на цените. Постоянно се нагнетява напрежение на пазара от всякакви политически и други изказвания. В момента имаме паразитно влияние, влседствие на негативни очаквания. Друг е въпросът, че никой не знае какво ще се случи с енергийния пазар през октомври, ноември и декември", каза още Владимир Иванов.

Той прогнозира запазване на сегашното равновесие на цените на храните в България поне до края на лятото.

"Ако на енергийния пазар нещата се стабилизират и са плавни, то и на хранителния пазар сегашните тенденции ще се запазят", коментира Иванов.

"Ако анализираме и наблюдаваме икономическите взаимодействия и процеси по света и се абстрахираме от политиката, би трябвало да сме свидетели на една висококонкурентна есен дори и с дефлационни процеси. И в момента, в който влезе нестабилната политическа обстановка и неяснотата с доставките на енергийни ресурси, всички тези положителни очаквания се променят", каза още експерта.

Млечните продукти запазват високи равнища, брашното и захарта поевтиняват

"Разликата спрямо равнищата от 2021 година достигна 36% при кашкавала, 43% при сиренето и 44% при маслото. При млечните продукти в момента не се наблюдава намаление на цените, но няма и покачване. Бърз скок на цената имаше и при брашното, но след данните за добра реколта, имаме намаление с около 15 стотинки през последните няколко месеца. Стабилизира се и цената на захарта. Това се дължи на данните за добра реколта в Индия и оттеглянето на Бразилия от етаноловия пазар и производството на повече захар", каза още Владимир Иванов.

Инфлацията стимулира търговията с некачествени стоки

Според Владимир Иванов, инфлацията у нас е стимулирала търговията с храни и продукти с ниско качество, тъй като хората търсят повече евтините стоки.

"Максимално ниската цена винаги води до компромиси в технологичните параметри. Това го наблюдаваме при млечните и при месните продукти, както и при бисквити, вафли и в консервната промишленост", коментира експерта.

Българската продукция

"България се радва на добра реколта от пресни плодове и зеленчуци и пазарът е зареден с достатъчно родна продукция", коментира Владимир Иванов.

"Много се спекулира напоследък, но със сигурност мога да кажа, че българското земеделско производство не е умряло. Напротив. Пазарът е доста добре зареден с българска стока. Има добра конкурентна среда, което държи и поносими равнища на цените", каза Иванов. Според него, държавата трябва да помага повече на земеделските производители да пласират своята стока, която е далеч по-качествена от вносната.

Много посредници - висока цена

При някои плодове и зеленчуци се наблюдават лоши търговски практики, когато стоката преминава през няколко посредници и това я оскъпява.

"Това е недобра практика при търговията на дребно. Ако във всеки по-голям търговски център имаме нужда от 10 "играча", при нас присъстват поне 20-30, което "изяжда" пазара и се компенсира през висока цена. Подобни практики се наблюдават на много малки пазари във Варна, София, Пловдив и Бургас. Проблем е нашата народопсихология. Земеделските производители трудно се обединяват и това води до наличието и потребността от повече търговски посредници. Така се удължава и разширява веригата, стоката стига до супермаркета по-бавно и всичко това я оскъпява", поясни Владимир Иванов.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Владимир Иванов:




 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екип TexНова

Сензорна витрина за плодове и зеленчуци – иновация на студенти от Варна

Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на  Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..

публикувано на 30.01.25 в 11:23

Жители на Суворово събраха пари за нови камбани на храма "Възнесение Господне"

С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..

публикувано на 30.01.25 в 07:20

"Умната" пазарска количка на студенти от Варна

Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..

публикувано на 29.01.25 в 08:05

За европейско самочувствие и достойни старини настояват пенсионери в Балчик

Увеличаване на всички пенсии, приемане на закон за възрастните хора, който ще даде възможност за социална защита и предпоставка за европейско самочувствие и достоен живот на пенсионерите, безплатни здравни грижи и обслужване в съответствие със стареенето, понижаване цените на лекарствата за пенсионери и инвалиди. Това са част от исканията на..

публикувано на 28.01.25 в 08:15

Кр. Стоянова: По четири-пет пъти годишно се правят проверки на противопожарните системи в хотелите

Разкриването на участъци на полицията и на пожарните служби на територията на курортните комплекси ще даде по-голяма сигурност за безопасността на туристите, които почиват в тях. Това каза в предаването „Новият ден“ Красимира Стоянова от Сдружение „Българска хотелска асоциация“. В курортите край Варна такива участъци има само в к.к. „Албена“,..

публикувано на 27.01.25 в 10:52

Как да бъдем най-добрата си версия днес?

Най-доброто от нас днес – как да изчистим съзнанието си, да се чувстваме по-добре и успяваме в повече неща. Да забавим не само естествения процес на стареене, но и да се подмладим, не само физически. Това ни споделя „перфектната неперфектна“, както се шегува, йога ентусиастът Антония Криван от Балчик. Запалва се по йога преди повече от..

публикувано на 27.01.25 в 08:30

Melissa Bonny (AD INFINITUM, KAMELOT): Останете верни на себе си и не подценявайте преценката си

Интервю с Melissa Bonny (AD INFINITUM, KAMELOT) Швейцарската симфонична метъл банда AD INFINITUM ще направи първи концерт в България. Групата е част от турнето на ELUVEITIE и INFECTED RAIN. Датата за България е 9 февруари, мястото – софийският клуб „Joy Station“. Организатори са „BGTSC". През миналата година AD INFINITUM издадоха четвъртия си..

публикувано на 27.01.25 в 07:45