Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.
„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.
Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.
Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.
Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.
Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.
Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.
„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.
Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.
Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:
Между 500 и 600 хиляди лева са нужни на семейството на варненката Росица Торк, която се бори с тежка диагноза. Росица в момента е в турска клиника, следва лечение и в Съединените американски щати, където ѝ дават надежда за живот. Много малка част от сумата е събрана към този момент, а средствата са непосилни за близките на Росица Торк. Тя работи като..
Втора година продължава кампанията "Спаси живот в планината" за снабдяване на хижи в България с дефибрилатори. Благодарение на инициативата през миналата година с такива уреди вече са оборудвани десет високопланински места за настаняване. Цената на един дефибрилатор заедно с обучението е около 5 000 лева. Внезапното спиране на сърцето е основната..
Наследниците на въстаника Ташко Костов - Салашки направиха дарение на Музея за нова история на Варна. Сред дарените вещи са лични принадлежности и оборудване, предоставени от внуците Анастас Станев и Васил Василев, както и от правнука Михаил Михайлов. Те получиха благодарствени грамоти от екипа на музея в знак на признателност. Траян Димитров,..
Над 2000 са билбордовете на територията на община Варна. В неделя останаха с един по-малко, защото едно от съоръженията не устоя и падна. За щастие без трагични последствия. Това ни накара да се поинтересуваме какъв е редът за монтирането на билбордове. Процедурата изясни заместник-кметът Илия Коев. Предстои създаването на интерактивна карта..
В края на миналия век проф. д-р Ангел Ангелов написва главата "Инфекциозни болести" в учебника по клинична патология (1996 г.). Тогава публикува и една кратка статия във варненския вестник "Черно море", адресирана към широката общественост. В нея отбелязва тревожното нарастване на честота на някои инфекциозни болести и възникването на нови..
Какво се случва на аспаруховския плаж? Този въпрос задават варненци в местни фейсбук групи, след като там бяха публикувани снимки на обособен с метални преграждения участък от плажната ивица и наличието на багер. Нов ресторант се прави на плажа. Ще е преместваем обект, на мястото на заведение, премахнато миналото лято. Това коментира за Радио..
Метален сандък, пълен с осолен пясък, е поставен до сп. "Нептун" във Варна, видя репортер на Радио Варна. Пясъкът е за третиране на пътното платно и около спирката при евентуално заледяване. За Варна през нощта температурите ще паднат до минус 1°, максималната температура првз деня е 5°. През нощта в Източна България ще бъде предимно облачно, без..