Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.
„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.
Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.
Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.
Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.
Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.
Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.
„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.
Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.
Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:
Варненци са по-пестеливи на вода от софиянци. Най-много вода през миналата годна са харчили хората в столицата, която заема водещо място по потребление. Цената за кубик там е 2 лева по-малко, отколкото във Варна. Средно на ден в морската столица човек използва 110 литра, а в София - 126 литра, отчитата от НСИ. В сравнение с предходната година варненци..
Боян Божилов е млад баща от Варна, който има спешна нужда от средства, за да му бъде извършена животоспасяваща операция в Турция. През 2021 г. Боян и семейството му чуват страшната диагноза “рак на мозъка”. Младият мъж веднага започва лечение, претърпява операция, лъчелечение и химиотерапия в България. В продължение на две години състоянието на Боян е..
Вчера, около 20 часа е възникнало ПТП на централна улица в Провадия. Водачка на лек автомобил, с отрицателни проби за алкохол и наркотични вещества, е блъснала 50 – годишна тамошна жителка, на пешеходна пътека. В следствие на удара, жената е с фрактура на коляно, настанена е в болница, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство,..
Специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството се проведе днес в Юнашкия салон във Варна. Тя е традиционно събитие на Агенцията по заетостта, което среща работодатели и търсещи работа преди началото на сезона. Освен работното време водещ фактор е предлаганото заплащане. „ Който е работил в чужбина..
36-годишната Петя Матева от Варна има нужда от средства, за да пребори тежка онкологична болест. Дарителската кампания цели да събере голяма сума, непосилна за близките ѝ. Петя е изключително борбена и не спира да работи, въпреки че почти всеки месец се налага да е на лечение в Турция. Тя е пример как не трябва да се предаваш, да вярваш и да продължиш..
Недостигът на кадри за туризма се задълбочава. Една от причините е увеличаването на новите хотели и ресторанти в морските курорти, както и повишените изисквания на персонала към условията и заплащането, особено когато става дума за позиции, които изискват професионално образование. Недостигът обаче се компенсира с внос на кадри, основно от Азия...
Кампанията "Дари кръв! Спаси живот!" ще започне на 25 март - Благовещение, в цялата Варненска област. Мащабното събитие е под егидата на областния управител проф. Андрияна Андреева и се организира от Районния център по трансфузионна хематология във Варна и благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам". "Ежедневно стотици хора, които живеят в..