Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци са по-пестеливи на вода от софиянци

Варненци са по-пестеливи на вода от софиянци. Най-много вода през миналата годна са харчили хората в столицата, която заема водещо място по потребление. Цената за кубик там е 2 лева по-малко, отколкото във Варна.  Средно на ден в морската столица човек използва 110 литра, а в София - 126 литра, отчитата от НСИ.  В сравнение с предходната година варненци..

публикувано на 13.03.25 в 14:34

Зов за помощ: Млад баща от Варна има нужда от нашата подкрепа, за да пребори тежко заболяване!

Боян Божилов е млад баща от Варна, който има спешна нужда от средства, за да му бъде извършена животоспасяваща операция в Турция. През 2021 г. Боян и семейството му чуват страшната диагноза “рак на мозъка”. Младият мъж веднага започва лечение, претърпява операция, лъчелечение и химиотерапия в България. В продължение на две години състоянието на Боян е..

публикувано на 13.03.25 в 10:15

Блъснаха 50-годишна жена на пешеходна пътека в Провадия, пратиха я в болница със счупен крак

Вчера, около 20 часа е възникнало ПТП на централна улица в Провадия. Водачка на лек автомобил, с отрицателни проби за алкохол и наркотични вещества, е блъснала 50 – годишна тамошна жителка, на пешеходна пътека. В следствие на удара, жената е с фрактура на коляно, настанена е в болница, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство,..

публикувано на 13.03.25 в 10:05

Заплатата и работното време са водещи за търсещите работа

Специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството се проведе днес в Юнашкия салон  във Варна. Тя е традиционно събитие на Агенцията по заетостта, което среща работодатели и търсещи работа преди началото на сезона.  Освен работното време водещ фактор е предлаганото заплащане. „ Който е работил в чужбина..

публикувано на 12.03.25 в 15:53

Зов за помощ: 36-годишната Петя Матева се нуждае от средства, за да пребори болестта

36-годишната Петя Матева от Варна има нужда от средства, за да пребори тежка онкологична болест. Дарителската кампания цели да събере голяма сума, непосилна за близките ѝ. Петя е изключително борбена и не спира да работи, въпреки че почти всеки месец се налага да е на лечение в Турция.  Тя е пример как не трябва да се предаваш, да вярваш и да продължиш..

публикувано на 12.03.25 в 13:55

Недостигът на кадри в туризма се задълбочава, но се очаква добър сезон

Недостигът на кадри за туризма се задълбочава. Една от причините е увеличаването на новите хотели и ресторанти в морските курорти, както и повишените изисквания на персонала към условията и заплащането, особено когато става дума за позиции, които изискват професионално образование.  Недостигът обаче се компенсира с внос на кадри, основно от Азия...

публикувано на 12.03.25 в 13:50

Мащабна кръводарителска кампания предстои във Варна и областта

Кампанията "Дари кръв! Спаси живот!" ще започне на 25 март - Благовещение, в цялата Варненска област. Мащабното събитие е под егидата на областния управител проф. Андрияна Андреева и се организира от Районния център по трансфузионна хематология във Варна и благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам".  "Ежедневно стотици хора, които живеят в..

публикувано на 12.03.25 в 11:40