Коледните и новогодишни празници са периодът, в който много често се случва да прекалим с храната. А и как да не прекали човек, като коледната и новогодишната маса са отрупани с какви ли не лакомства – баници, сарми, всякакви месни изкушения, кое от кое по-тежки, руска салата, баклави, кексове ... И всичко това е полято с обилно количество алкохол.
Преяждането по празниците натоварва изключително много организма ни, каза в интервю за "Радио Варна" здравния инструктор Ники Суков.
Да си дадем почивка
Ники Суков даде пример с дивите животни в природата, които след обилно похапване си дават почивка.
"Това трябва да направим и ние, след като сме преяли. Не става въпрос за физически глад, което според мен е крайно като мярка и може да ни тласне бързо към ново преяждане. Моят съвет е хората да си направят един разтоващ ден с консумация на сезонни плодове и зеленчуци. Хубаво е да пием и повече чай. За предпочитане е чаят от мента", каза специалиста.
Подготовка за тежката софра
Според Ники Суков е хубаво човек да подготви предварително организма си за тежките храни и алкохола.
"Ако ще посрещате гости и те ще са шест или осем човека, не гответе в големи количества като за 60 или 80 души. Осъзнайте, че човек има един, а не десет стомаха. Ако сте в заведение, не е необходимо да се насилвате да изядете цялата порция, оправдавайки се, че просто тя е била голяма и затова сте преяли", каза още Суков.
В никакъв случай червено
Той посъветва домакините да избягват да слагат червени покривки, чинии или прибори.
"Подобно на биковете, червеният цвят влияе настървително и на хората, когато седнат на масата. Червената покривка или прибори ни действат разяждащо и ни карат да ядем повече", поясни Ники Суков и припомни, че подобен трик използват и търговците, слагайки червени етикети или опаковки на стоките.
Превантивна чаша вода
Здравният инструктор посъветва да пием вода малко преди да седнем на масата за да избегнем преяждането.
"Една или две чаши вода преди хранене създават един "спасителен буфер" в стомаха, който физически не ти позволява да преядеш. Салатата или туршията също могат да позапълнят стомаха преди да дойдат на масата месните ястия, които често са тежки", каза Суков.
Филийка с масло преди ракията
Освен с храната, по празниците хората често злоупотребяват и с алкохола.
"Това също е вредно за организма ни, защото черният дроб първо обработва алкохола и храносмилането се забавя", обясни Суков. Ако възнамеряваме да консумираме алкохол, здравният инструктор посъветва да хапваме предварително филия с масло или свинска мас, които създават покритие на стомаха, непозволяващо алкохолът да бъде абсорбиран рязко.
Зелевата чорба
Според Ники Суков любимата на българите зелева чорба е като "манна небесна" за организма ни след тежко преяждане и най-вече препиване с алкохол.
"Зелевата чорба помага на черния дроб да "разбие" алкохола, след като сме препили предната вечер и задейства по-доброто храносмилане. Тя помага организма ни да си набави позагубените соли и течности, а освен това съдържа и много полезни храносмилателни ензими. Зелевата чорба се явява като един пребиотик. Изобщо солено-киселите течности са благоприятни след преяждане и препиване. Освен зелевата чорба, марината на киселите краставички има същото благотворно въздействие върху организма ни", каза още Ники Суков.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:
Езикът ни, културата ни са важни за отстояването на украинската идентичност, за опазването на духа ни , казва отец Васил Вирозуб от Православната църква на Украйна (ПЦУ), антипод на вече забранената проруска Украинска православна църква (УПЦ). Военен капелан към 88-ми батальон, той е един от пленените на Змийския остров (о. Змийний) на 25..
Изложбата „65“ , посветена на 65 години от рождението на Ангел Ненов ще бъде открита на 24-ти февруари в Арт салона на Радио Варна. Експозицията е с благотворителен характер и е в памет на известния варненски фотограф-художник Ангел Ненов. На 25-ти февруари се навършват девет месеца откакто той ни напусна, но специална е и датата 23-ти..
Кметът на Варна Благомир Коцев по никакъв начин не е съгласен с мотивите на областния управител Андрияна Андреева, с които тя обжалва пред съда увеличаването на таксите за строителство. Областният управител: Спазването на законовата процедура е основната причина за обжалване на таксите за строителство В обзорното предаване на Радио Варна..
Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център. Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни...
Интервю с Borisz Sarafutgyinov (FLESHCRAWL) За повече от 30 години в дет метъл ъндърграунда FLESHCRAWL издават девет алблума. И всички те са издържани в духа на 90-те. Голяма част от първите два ще прозвучат на живо от сцената на „Grind Over Sofia 2025“на 28 феврурари в клуб „При черепите“. Организаторите от „Autumn Souls of Sofia“съдействаха за..
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..