Повече от месец заведенията не работят. Не е възможно освен в домашна обстановка или онлайн да се седне на маса и да се обсъди поредната интересна бира. За любителите на пивото дегустацията стана почти самотно занимание. Вземаш си бутилка или кенче от магазина, опитваш и след това споделяш в социалните мрежи впечатления. Или в специалните приложения, които обединяват биропивците. Друго е обаче, когато контактът не е виртуален, а личен. И още по-друго е, когато бирата, която обсъждате, е сварена вкъщи. Домашното пивоварство отдавна е пуснало корени в българската душевност. За сега в ограничен ареал, но експериментаторите се увеличават постоянно. Варенето на бира вкъщи бързо печели последователи и през 2013 година група ентусиасти основават Асоциацията на домашните пивовари в България. В един момент те събират толкова много информация за хобито си, че решават да я издадат под формата на наръчника „Домашна бира? Това е лесно”.
Лесно е да свариш домашна бира вкъщи. Не трябва нищо по-специално от съдовете, които имате в кухнята, казва Радослав Славов от Асоциацията на домашните пивовари в България.
"В началото няма нужда да се купува някакво допълнително оборудване. Освен това Ви трябва един термометър, който да мери от 0 до 100 градуса. Обикновен лабораторен термометър. Всичко друго, което Ви е необходимо, за да сварите една малка партида бира, го има в една кухня."
Повече за домашното варене на бира и домашните пивовари чуйте в звуковия файл.
Самотен розов пеликан събира погледите на минувачите на Морска гара във Варна. От няколко дни птицата се радва на голямо внимание и на вкусна почерпка от рибарите. Много от тях казват, че това е старият им познайник Стойчо, който миналата година се превърна в атракция и намери много приятели. Днес необезпокояван отново направи разходка на зоната за отдих..
Войната в Украйна, започнала преди повече от три години, принуди милиони да напуснат страната си и да търсят спокоен и мирен живот в други държави. Десетки хиляди са украинците, преминали през област Добрич за този период. Част от тях, предимно жени, деца и възрастни хора успяват да се установят там, да намерят работа и места в училищата, където децата..
След известно прекъсване тази година FameLab или мястото, където всеки може да види и чуе как на живо как се да обясниш научна тема по разбираем и атрактивен начин само за 3 минути, се завърна в България. FameLab е най-големият международен конкурс с обучение по комуникация на науката. Той е създаден през 2005 год. във Великобритания, а България е..
Преходът от зимата към пролетта дава разнообразие от плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Те ни помагат в борбата със стреса, поддържане на добър клетъчен баланс и укрепване на имунитета. От плодовете най-големият източник на антиоксиданти са боровинките. Ягодите, особено когато са пресни и в сезон, също са изключително богати..
Американски учени направиха сериозен пробив в клонирането на ДНК и върнаха към живот изчезнал преди хиляди години вид вълк, предаде БНР. Вълчетата Ромул, Рем и Халеси са първите в света от своя вид, родени след хилядолетия, обяви базираната в Далас биотехнологична компания Колосъл, успяла чрез клониране на ДНК да върне изчезнал преди повече от 12 000..
Змиеловец, който да залавя змии на обществени места, търси да назначи Община Варна. Няма изисквания за образованието и професионалния опит. За заловена змия ще се плаща по 100 лева. Подборът за заемане на длъжността ще се проведе чрез събеседване. Срокът за подаване на документи е до 30 април.
Рибари от Бяла се похвалиха в социалните мрежи с рекорден улов. Екипажът е хванал във водите край Обзор гигантска моруна с размери 3,25 м дължина и 50 см височина, предаде БНР. Моруната е хищник, в менюто ѝ влизат разнообразни водни обитатели. Обект на активен риболов е заради месото и хайвера си. (т. нар. "черен хайвер", който е изключително скъп..