Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19