Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зов за помощ: Варненката Росица Торк се нуждае спешно от средства, за да пребори болестта

Между 500 и 600 хиляди лева са нужни на семейството на варненката Росица Торк, която се бори с тежка диагноза. Росица в момента е в турска клиника, следва лечение и в Съединените американски щати, където ѝ дават надежда за живот. Много малка част от сумата е събрана към този момент, а средствата са непосилни за близките на Росица Торк. Тя работи като..

публикувано на 16.01.25 в 17:30

Продължава кампанията за поставяне на дефибрилатори в български хижи

Втора година продължава кампанията "Спаси живот в планината" за снабдяване на хижи в България с дефибрилатори. Благодарение на инициативата през миналата година с такива уреди вече са оборудвани десет високопланински места за настаняване. Цената на един дефибрилатор заедно с обучението е около 5 000 лева. Внезапното спиране на сърцето е основната..

публикувано на 16.01.25 в 16:15

Наследниците на Ташко Костов - Салашки с дарение към Музея за нова история на Варна

Наследниците на въстаника Ташко Костов - Салашки направиха дарение на Музея за нова история на Варна. Сред дарените вещи са лични принадлежности и оборудване, предоставени от внуците Анастас Станев и Васил Василев, както и от правнука Михаил Михайлов. Те получиха благодарствени грамоти от екипа на музея в знак на признателност.  Траян Димитров,..

публикувано на 16.01.25 в 13:28

Правят ли се достатъчно проверки опасни ли са билбордовете?

Над 2000 са билбордовете на територията на община Варна. В неделя останаха с един по-малко, защото едно от съоръженията не устоя и падна. За щастие без трагични последствия. Това ни накара да се поинтересуваме какъв е редът за монтирането на билбордове. Процедурата изясни заместник-кметът Илия Коев. Предстои създаването на интерактивна карта..

публикувано на 16.01.25 в 10:37

Инфекциозните болести – новото/старо предизвикателство пред човечеството

В края на миналия век проф. д-р Ангел Ангелов написва главата "Инфекциозни болести" в учебника по клинична патология (1996 г.). Тогава публикува и една кратка статия във варненския вестник "Черно море", адресирана към широката общественост. В нея отбелязва тревожното нарастване на честота на някои инфекциозни болести и възникването на нови..

публикувано на 16.01.25 в 10:15

Ограждения и багер се появиха на плажа в Аспарухово

Какво се случва на аспаруховския плаж? Този въпрос задават варненци в местни фейсбук групи, след като там бяха публикувани снимки на обособен с метални преграждения участък от плажната ивица и наличието на багер. Нов ресторант се прави на плажа. Ще е преместваем обект, на мястото на заведение,  премахнато миналото лято. Това коментира за Радио..

публикувано на 16.01.25 в 09:05

Метални сандъци с осолен пясък поставят до спирките във Варна

Метален сандък, пълен с осолен пясък, е поставен до сп. "Нептун" във Варна, видя репортер на Радио Варна. Пясъкът е за третиране на пътното платно и около спирката при евентуално заледяване. За Варна през нощта температурите ще паднат до минус 1°, максималната температура првз деня е 5°. През нощта в Източна България ще бъде предимно облачно, без..

публикувано на 15.01.25 в 19:27