Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър дава по 220 евро на младежите за посещение на местни кулурни събития и музеи

Кипър разширява обхвата на "Младежката културна карта", реши правителството. Чрез нея, с бюджет от 500 000 евро през тази година, държавата ще субсидира участието на младите хора в различни културни събития. Право на безплатната културна карта вече имат младежи на възраст от 18 до 21 години, тоест родените между 2004 и 2007 г., съобщи..

публикувано на 22.03.25 в 13:08
Небет тепе

"Небет тепе" в Пловдив отново е отворен за посетители

Една от емблемите на древния Пловдив "Небет тепе" вече е официално отворен за посещение. Със стилна церемония и в присъствието на много гости  емблематичният хълм отново стана достъпен, но вече реставриран и обновен . На събитието присъстваха цялата настояща местна власт, зам.-министърът на културата доц. Тодор Чобанов, както и световната спортна..

публикувано на 22.03.25 в 08:55

Във ВМС за загиналия българин в Газа: Носеше любов към знанието и военноморската служба

Винаги скромен и благоразположен към свои приятели, колеги, началници и подчинени. Носеше любов към знанието и военномосрката служба. Така описва флотилен адмирал Ваньо Мусински загиналия в Ивицата Газа българин Марин Маринов. Ужасно съжалявам за тази трагедия. Изключително отговорен, начетен и дисциплиниран. Такъв го познавам и ненапразно беше избран..

публикувано на 21.03.25 в 13:29

Студентът на 2024-та Тодор Тачев: Най-важно за един човек е милосърдието

Бъдещият военен лекар Тодор Тачев, възпитаник на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" бе отличен с приза "Студент на 2024 година". Казва, че признанието е голяма отговорност за него. Радва се, че е получава това отличие тук в България. Това е бил неговият избор - да остане в отечеството си и да гради бъдещето си тук. Казва, че човек се учи..

публикувано на 21.03.25 в 10:33

Учени: Изхвърлените рибарски мрежи са тихите убийци на морето

“Прогонване на тихите убийци на Черно море” коментираха специалисти от Института по океанология със студенти от специалност „Инженерна екология” на Технически университет – Варна. Учените и младите хора дискутираха и решения за управление за намаляване на пластмасовите отпадъци в Дунавския басейн. Общият знаменател беше замърсяването на..

публикувано на 21.03.25 в 09:35

Откриха нова спортна площадка в СУ „Гео Милев“

С ново игрище за баскетбол вече разполага СУ „Гео Милев“ във Варна. Съоръжението беше открито от заместник-кмета с ресор спорт Илия Коев, директора на училището д-р Мартин Вълчев и баскетболната звезда от близкото минало Калоян Иванов. Прекарвайте по-малко време с телефоните и компютрите и повече време с топката, защото спортът е здраве, посъветва Илия..

публикувано на 20.03.25 в 16:41
Ученици от Първа езикова гимназия, която е партньор в кампанията на

"ВиК - Варна" с кампания за разумно ползване на водите

Първата в страната кампания за ефективно използване на водните ресурси започва "ВиК - Варна" в навечерието на Световния ден на водата. Целта е да стигне до всички в и дори извън Варненска област. Ще се работи с училища, детски градини, кметовете на общините, както и с туристически сектор. В 90 на сто от областите в България има места с частичен..

публикувано на 20.03.25 в 15:28