Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
Този сезон по Южното Черноморие се очаква впечатляващ ръст на туристите от Германия, показват резервациите в Слънчев бряг. Ранните записвания от немския пазар са с 35% повече от същия период на миналата година. Повече чужди туристи се очакват и по Великден. Причините са както съвпадението на католическия и източноправославния Великден, така и..
Парадът на лалета в Университетската ботаническа градина в Балчик (УБГ) е в своя пик, съобщават от управата на парка. Оттам допълват, че тази година палитрата от цветове включва над 45 000 луковици от общо 63 култивари градински и ботанически лалета. Новите сортове са 27 на брой от всички групи лалета - ранноцъфтящи, средноранни, късноцъфтящи и..
Американски невролог и италиански епидемиолог, чиято работа революционизира лечението на множествената склероза, спечелиха престижната награда за пробив, наградата, наречена "Оскар за наука". Стивън Хаузър и Алберто Ашерио получиха признание за продължилия десетилетия труд в изследване на инвалидизиращото невродегенеративно заболяване, което..
Докато много любители на бира в централноевропейската държава се отказват от кръчмите, често за да спестят пари, чешките професионалисти в областта на бирата се стремят да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО сред световното културно наследство като възможен стимул. Чешката бирена култура заслужава място в списъците на нематериалното наследство на..
Проливен дъжд се изля в центъра на Варна около 14.30 часа днес. Малко след началото на валежа едрите капки преминаха в градушка с размер на зърна леща и се разви гръмотевична дейност, видя репортер на Радио Варна. Внезапният дъжд принуди десетки варненци, излезли на разходка по ларгото и в Морската градина да потърсят подслон под най-близката..
“55,7 % от използващите Тик Ток имат симптоми на депресия, а 31,5 % - симптоми на прекомерна тревожност“. Това каза Аглая Кацирумпа, докторант в катедрата по сестрински грижи. Според нея Тик Ток служи като „убежище“ за хората, които се опитват да избягат от ежедневието си. Първото проучване на пристрастяването към тик Ток в Гърция, проведено от..
Две училища във Варна, по едно в Добрич и Опака, както и училищата в с. Приселци и с. Медовец ще преминат специализираната двугодишна програма на фондация „Заедно в час“ за надграждане на уменията на учители и директори. Общо 45 училища от 34 населени места в България стават част от випуск 2025/2027 на програмата. Това е рекорден брой участници,..