Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт в Нови пазар в помощ на Димитрина Колева от хорова формация "Лира"

Благотворителен концерт "Жената - вдъхновение за сила" ще се проведе на 7 март от 18 часа в зрителната зала на Народно читалище „Христо Ботев-1872” в Нови пазар в помощ на Димитрина Колева, която участва в дамска хорова формация "Лира" към читалището и страда от тежко заболяване - тумор на гръбначния стълб. Към момента Димитрина е претърпяла няколко..

публикувано на 21.02.25 в 15:21

Обсъдиха идеята за създаване на професионален ансамбъл на Варна

Представители на варненската фолклорна общност се срещнаха с ръководството на Община Варна, за да обсъдят заедно идеята за създаване на професионален фолклорен ансамбъл в морската столица,  съобщиха от общинския пресцентър. В разговорите гостите изтъкват, че в редица читалища, училища, университети и други културни институти в морската..

публикувано на 21.02.25 в 12:40

Георги Иванов представя сборника "Аз, охраджията" във Варна

Дългогодишният служител на Община Варна и началник на отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка“ Георги Иванов ще представи за първи път днес пред широка публика своя сборник „Аз, охраджията“ (ОХРА – от „охрана на рейда“ – дивизион кораби със спомагателно назначение, създаден през 1951 г.). Събитието започва от 15 часа в  в зала „Пленарна“ на..

публикувано на 21.02.25 в 10:58

Слънчево, но мразовито ще е на 21-ви февруари

Днес отново ще е студено, ще преобладава слънчево време, по крайбрежието са възможни временни увеличения. Във вътрешността на района вятърът ще е слаб, сутринта на места видимостта ще е намалена. По Черноморието ще духа умерен, по носовете с пориви до силен, северен вятър. Минималните температури ще са от /- 13/ до /- 8/, през деня на много ще..

публикувано на 21.02.25 в 05:49

Балчик подновява побратимяването с курортна община в Турция

Общинският съвет в Балчик одобри днес Белият град да подпише споразумение за сътрудничество с турската община Мармарис. „В резултат на подписания договор на 18 юни 2008 година за побратимяване между Община Балчик и Община Армуталан, Република Турция, през годините имахме активни контакти с нейното ръководство, а творчески колективи и спортни клубове..

публикувано на 20.02.25 в 13:46
Снимката е илюстративна, архив.

Стръмните улици във "Виница" - опасни ледени пързалки

Централната улица "Св. св. Констанитн и Елена" в кв. "Виница" е почистена до асфалт, обработена е против лед. Страничните улици обаче са истинско предизвикателство за автомобили и пешеходци. Тротоарите също са заледени и на по-стръмни улици са опасни, казват живеещи в района. Чуйте репортажа на Мартин Николов: Пътната обстановката във Варна днес е..

публикувано на 20.02.25 в 11:58

Образователни еко работилници в училища и детски градини

Дарителска кампания за създаване на образователни еко работилници в училища и детски градини провеждат от Академията за рециклиращо изкуство/Recycle Art Academy във Варна. Целта на тези работилници е децата да се учат да пазят природата , каза за Радио Варна Наталия Николова от организацията. Малчуганите ще научат повече за рециклирането,..

публикувано на 20.02.25 в 10:47