Въпреки че има и някои хора, които изобщо не обичат шоколад, повечето биха се съгласили, че сладкото лакомство е любимото им изкушение.
От такъв с карамелени парченца и кремообразни пълнежи до разновидности с орехови ядки и сушени плодове - има много видове шоколад, които могат да удовлетворят вкуса на всекиго.
Но кой е най-добрият вид по отношение на здравето?
Лекарите и диетолозите биха казали в унисон - черния шоколад - и колкото по-висок е процентът на какаото в него, толкова по-добре.
Имайки предвид, че на 7 юли е Световният ден на шоколада, нека погледнем защо трябва да поглезим себе си с вкусното блокче и защо трябва да изберем черен шоколад пред млечен или бял, според турския диетолог Ерди Абдула Угур. С неговото мнение ни запознава „Сабах“.
Антиоксидантна "електроцентрала"
Какаовите зърна са пълни с антиоксиданти и колкото по-малко са обработени, толкова по-високо в тях е съдържанието на антиоксиданти. Колкото и да са вкусни, в млечния и белия шоколад, за съжаление, има много захар и някои марки дори използват мляко на прах вместо реалната съставка, което влияе отрицателно на имунната система. Затова се опитайте да изберете шоколади с намалена захар и повече от 70% какао.
Понижава холестерола
Какаовите зърна, от които се прави шоколада, имат също противовъзпалителни свойства, които помагат срещу увреждания на тъканите. Това е и причината някои лекари да го препоръчват за борба със сърдечно-съдовите заболявания.
Антиоксидантите, които шоколадът съдържа, могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола - „лошия“ тип, който води до натрупване на мазнини в артериите ви, като през цялото време поддържа HDL холестерола - „добрия“ тип, който действа като „чистач“ на допълнителния холестерол и „измита“ натрупването му далеч от артериите и обратно към черния дроб.
Предотвратява неврологични заболявания
Какао съдържа флавоноиди - съединения, намиращи се в растителните храни, които имат страхотни противоракови и противовъзпалителни свойства. Тъмният шоколад има цели осем пъти повече флавоноиди от млечния шоколад. Последните проучвания показват, че тези здравословни химикали могат да увеличат притока на кръв към мозъка, събуждайки надежда за лечението на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
Яжте го за по-добра кожа
Шоколадът може да помогне също на кожата ни да се обнови и да се регенерира благодарение на полифенолите, които съдържа. Като поддържа кожата хидратирана и и помага на кожните функции отвътре навън, тъмният шоколад също оказва някои положителни ефекти върху дерматита и кожните обриви. Антиоксидантите вътре в шоколада могат да помогнат също на кожата да запази еластичността си чрез поддържане на производството на колаген и укрепване на способността за самообновяване на кожата. /БГНЕС
Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..
Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...
В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..
Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..
Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА. Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..
С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...
Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг. Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..