Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пет морски общини участваха в международно обучение в Истанбул по проект FoodWISE

Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла почерпиха опит как да намалят разхищаването на храна

В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция, организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin.

Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на храна.

Международното събитие събра участници от партньорските страни България, Турция, Гърция и Грузия, включително общински представители и експерти от проектните екипи. Целта на обучението беше да се разгледат в дълбочина основните предизвикателства, свързани с разхищението на храна, както и да се представят иновативни стратегии и политики за нейното предотвратяване.

В рамките на обучението бяха разгледани ключови теми, сред които: "Причини и последствия от хранителния отпадък в социален, икономически и екологичен контекст; "Практики и подходи за намаляване на хранителните отпадъци на местно и национално ниво"; "Ефективни кампании за осведоменост и активиране на местните общности"; "Участие на институции, НПО, образователни структури и бизнес в устойчиви политики".

Изключително запомняща се част от програмата беше играта „Да оживим картата“ (Bringing the Map to Life), в която участниците, разделени на екипи, изследваха квартал Кадъкьой в Истанбул. Те идентифицираха реални примери за хранителни отпадъци – от ресторанти и супермаркети до рибни пазари и заведения за бързо хранене. Данните, събрани по време на теренната работа, бяха анализирани и представени под формата на предложения за устойчиви решения.

По време на втория ден от обучението участниците се научиха как да измерват хранителния отпадък, както и как да изготвят и приложат публични политики за неговото намаляване. Работейки в групи, те решаваха практически казуси, свързани с предизвикателствата на четири черноморски общини.


Обучението завърши с вдъхновяваща кулинарна инициатива, при която участниците създадоха вкусни ястия с продукти, застрашени от изхвърляне.

Изказваме искрена благодарност на домакините от Каргенц клуб (Турция) за отличната организация, топлото посрещане и ангажираността по темата. Обучението създаде силни връзки между участниците и вдъхнови конкретни идеи за бъдещи местни кампании и обучения в България.

Проект FoodWISE продължава със следващи стъпки, сред които са национални обучения и инициативи, насочени към общините и местните общности, с цел създаване на устойчиви практики в борбата с разхищението на храна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от варненски университети с благотворителен концерт за преподавател с тежка диагноза

Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..

публикувано на 15.04.25 в 11:47

Велики Вторник - ден за смирение и поучение

Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...

публикувано на 15.04.25 в 06:08

Фестивал на занаятите за Великденските празници в Балчик

Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..

публикувано на 14.04.25 в 13:46

"Провадия-Солницата" отваря врати за празничните дни

Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА.  Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..

публикувано на 14.04.25 в 09:05

Пеликанът Стойчо вече си има собствена песен

С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...

публикувано на 14.04.25 в 07:20

Можем ли да отслабнем с чай?

Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг.  Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..

публикувано на 13.04.25 в 15:44
Провадия

Провадия празнува три дни

На Цветница е празникът на град Провадия. По традиция се организира панаир на занаятчии, като за втора поредна година той ще само в района на минералните бани.  Надсловът и тази година е „ Изберете българското!“. В музикалната програма тази година са включени два концерта.  На 12 април от 19.30 часа в центъра на града концерт ще изнесат..

публикувано на 12.04.25 в 16:58