Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Докато стоим у дома какво да направим за себе си?

При по-продължително стоене у дома човек инстинктивно започва повече да се храни. Какво се случва в момент, в който разполагаме с голямо количество храна и сме затворени у дома?   До какво ще доведе истерията по пазаруването и как ще се отрази на здравето ни, както и какви са основните съвети за здравословно хранене, разказа в интервю пред Нина Милошевич, Кирил Танев, познат фитнес инструктор и специалист по хранене




Първото и най-важното е да не се тъпчат и да не прияждат хората, които нямат физическа активност. Проблем е, че при презапасяването дори си купуваха храни, които не са ползвали по-рано .Освен това повечето храна не е здравословна. Така освен постоянното тъпчене, проблем създава и по-големият брой калории.  И ето имаме доста храна у дома, самата храна не е само здравословна и на трето място активността ни е по-ниска. Затова вероятно следващият  бум ще бъде на хора с наднормено тегло, а знаем, че то води до много други проблеми със здравето. Ще разрашим един проблам евентуално, но ще създадем предпоставки за нов.
Значи трябва да си изградим режим на хранене, докато сме у дома. Да направим и опис на това, които имаме като храна в наличност.  Защото всеки има в къщи количества ориз, боб, леща, а те са богати на фибри.
Това, които аз препоръчвам на хората, които търсят съвети от мен , е да си разпределят храненията правилно.  Закуска, обяд, леко следобедно хапване и вечеря. И да се придържат стриктно към тези хранения.  И помежду им да не приемат разни дебни сладки, бесквитки, бонбончета, ядки, плодове. Тове е абсолюдно излишно, тк калориите започват неусетно да се трупат и това ще ни създаде проблем. Другата причина е, че когато постоянно хапваме нещо си играев с инсулина и кръвната захар и това ни кара да ядем още повече. Основоното е храненето да бъде разпределено на равни интервали и да не се преяжда. Това е.
Децата винаги поглеждат към шкафа със забранените храни. Сега е момента да им дадем пример като родители как да не злоупотребяват с вредни храни
      Децата и без това имат проблем с т.нар. "мръсни храни". Още повече когато денят им е доста по-сбоводен. Моят съвет е да се приготвят  домашни десерти за децата . Сега имат хората свободно време, а и ресурси.  Много добър вариант е един диетечен кекс с пълнозърнесто брашно и заместител на захарта като стевия или плодов сироп. Такъв тип храни не отнемат повече от 10-15 минути и не са толкова скъпи.



В тези дни много семейство ще си станат по-близки И трябва да се мисли как да са активни всички заедно у дома

   
Ние се шегуваме у дома, че тази криза ни върна назад към настолните игри като "Не се сърди човече",  карти. И други мисловни и забавни игри също може да бъдат част от ежедневнието ни.




Добре е да зесегнем храненето по възрасти. Ако може да направите едно обобщение за всяка възраст какви храни  са полезни в момонета.
По принцип в България има проблем с неправилното хранене, претрупването с бързи въглехидрати и храни, богати на маснини. Но все по-малко храни, които са полезни за нашето тяло. Имунната система използва белтъчини, т.и. на първо място трябава да се осигурят качествени белтъчини-бяло месо, риба, вискомаслен млечни продукти - това е основата. След това са плодовете и зеленчуците. Те трябва да присъстват във всяко ядене, за да ни дадат фибри и минерали. И  на трето място за полезните мазнини - омега 3 от по-мазни риби и др морски продукти, зехтин, авокадо.  Много хора като чуят ядки си представят шепи с орехи или фъстъци, но за да си доставим необходимия селен например са необходими само два бразилски ореха на ден.  И не е нужно да се редите по опашки пред аптеките, за да си купите селен, а са достатъмни само два бразилски опера, които ще дадат и полезни мазнини на тялото.  Т.е. тъпченето с колбаси за възрастните хора е пагубно. Първо че си смазват имунната система, второ това влияе на кръвната им захар, високо кръвно, предпоставки за инсулт са и тн. Възрастните хора трябва да бъдат най-внимателни с какаво се хранят.  Проблем в България е, че тази информация по-трудно стига до тях, защото по-трудно работят с интернет, по-младите не м обръщат внимание, а и те самите гледат с насмешка на това.
Факт е, че за доброто здраве на пръво място е доброто хранене. От дрогериите и др магазини обаче изчезнаха и различни добавки. 
Това е като да имате кола с разбит двигатели и да наливате най-доброто гориво, масло и добавки различни, тя никога няма да може да се движи, въпреки всичко к олкото и да я стимулирате. Затова първото и най-важно нещо е да поддържате организма си в добро състояне постоянно, а не само в такива ситуации.  Първото нещо е хранат, второто е активност, трето свалянето на стреса и чак на четвърто място идват добавките. Те са важни за организма, но  само подпомагат имунната система. Тя се нуждае от качествени белтъчини, от почивка, от намаляване на вредите, които я смазван  като стрес и лошо хранене. Едното без другото няма как да стане. Хубаво е да се приемат витамини и минерали, но не спорадично и веднъж в годината. Хубаво е целогодишно човек да се храни правилно и да обръща внимание на деицитите, които се получват.


.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58