"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.
Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.
В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.
- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?
Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.
- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?
В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.
Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и храна. Осмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.
Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:
Новата книга на проф. Евгени Станимиров "Бизнес в бързата лента" ще бъде представена тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия във Варна. Това е книга, която има амбицията да търси и дава отговорите на въпроса "Защо сме там, където сме?", подчерта в интервю за Радио Варна проф. Станимиров. Тя е написана по начин, по който терминът "бърза..
Кратък полицейски наръчник за управление на индивидуално електрическо превозно средствf „Движение по правилата“ получиха днес водачи на главната улица „Дунав“ в Балчик от второкласниците при Детско полицейско управление в ОУ „Антим I – Балчик“. В рамките на протичащата този месец акция „Зима“ развълнуваните малки полицаи асистираха на..
"Варна през вековете" представя новаторски поглед върху културното наследство на града с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси", които съчетават изкуство с изследване. Създават го артистичният директор и режисьор Ива Панева от Сдружение и Театър "Наш свят" в сътрудничество с археолога Александър Минчев. Пърформансът е символична разходка..
Под това заглавие излезе от печат поредният седми сборник от научни студии и статии на Центъра за демографски изследвания и обучение /ЦДИО/, посветен на съвременните тенденции в развитието на населението в България. Издаването му се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” при Община Варна съгласно договор номер Д24001345 от..
Кметът на Варна Благомир Коцев връчи общинското отличие за млад учител за мотивиран и добър старт в учителската професия за 2024 година. На специалната церемония в Община Варна бяха наградени 18 преподаватели от училища и детски градини в различни образователни направления и етапи на предучилищното и училищното образование. Всички носители получиха..
Трябва ви газова уредба, но не знаете как да изберете такава и какви са характеристиките, за които трябва да следите? Няма проблем, на помощ идват специалистите от Сигнус Газ, които ще ви дадат цялата необходима информация и ще споделят важни факти, които трябва да знаете. Тип на двигателя – защо е толкова важен? Едно от най-важните неща, които..
С носталгия към лятото, в месеците, в които времето е вече хладно като септември, октомври и ноември, много българи решават да пътуват до по-топлите южни дестинации. Така, освен птиците, родните туристи също "отлитат" на юг през есента. Сред най-предпочитаните дестинации са Турция, Гърция и Египет, каза за Радио Варна туроператорът..