Предстоят отново празнични дни, Йордановден и Ивановден. Отново гостуване, трапези и нови рецепти за позабравени ястия. Шеф-готвач Калоян Колев препоръчва специфичното за сезона и за региона. Според него почти не са останали заведения, които да предлагат български ястия, приготвени по традиционен, български начин. Калоян Колев е шеф инструктор в "Институт по кулинарни изкуства" - Варна и разказа пред Мартин Николов за собствените си експерименти:
Разликите в храната определят ли темперамента на съответния народ?
Да, може да се каже. В някои държави се яде наистина много пикантна храна и това влияе и върху настроението.
На какво се дължат различията?
Общо взето навсякъде по света се готви това, което е тренд и което е било назад във времето т.е local food. Това което е най-известно за района и за сезона с местни продукти.
На какво се дължи това?
Причината е, че е най-рентабилно и най-вкусно. Когато нещо е в сезон цената е най-поносима и за това е най-логично да се предлага това, което е за района и за сезона специфично.
Кое е специфичното за България за този сезон?
В момента трушия, мариновани зеленчуци, греяно вино, мариновани риби за нашия регион. Всеки естествено търси нещо, което да е поносимо като качество и цена. Аз за това ви съветватм да поръчвате това, което е актуално за сезона и ще е най вкусно при това на най-добра цена.
Като шеф готвач експериментирате ли с вкусове?
Вече почти всичко е правено. Аз експериментирам главно с азиатските вкусове, защото е по-интересно за мен и ми харесва фюжън кухнята т.е комбинация от различни техники на готвене от различни части на света с азиатски продукти.
А в България на кое можем да кажем фюжън кухня?
В момента почти всичко е фюжън реално. Почти няма ресторанти, които да предлагат само и единствено традиционна българска кухня. Всичко е микс. Още можете да чуете в звуковия файл:
Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център. Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни...
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..