В сферата на алкохолните напитки 2018-та година ще бъде запомнена с крафт бирена революция. Разбира се това е тенденция в световен мащаб и в развитите пазари. Там през тази година има значително увеличение на броя на пивоварните. В Европа, ако през 2017 е имало 9450 пивоварни, сега - в края на 2018 година те вече надхвърлят 10 700, от които близо 6000 са микропивоварни с годишно производство под 1000 хектолитра бира. Нещо повече крафт бирата се превърна в култура и начин на живот. Около нея се изграждаха общества, родиха се ритуали за консумация, организираха се фестивали, изложения и дори туристически дестинации. В една от тях се превърна и варненското село Слънчево, където се намира най-голямата микропивоварна у нас. В това море от бира, попитахме главния технолог Диян Иванов къде е България? Разговор на Мартин Николов.
- Как изглежда пазарът на крафт бира в момента?
"У нас крафт бирена експанзия идва по-късно и в по-малък мащаб, категоричен е главният технолог Диян Иванов. Микропивоварните наистина се увеличиха, но за съжаление броят на производителите расте по-бързо спрямо броят на консуматорите. Това води до трудности на пазара. Другият проблем е, че в повечето случаи производителите са малки пивоварни, а това означава, че тяхната себестойност е доста по-висока.
- Какви са очакванията на бизнеса през следващата година?
Крафт производителите са около 20-тина, но се очаква появата на още 2 в България през 2019-та. Независимо от разрастването на пазара на крафт бира в България, делът на този вид пиповарни остава значително малък, споделя Диян Иванов, главен технолог на най-голямата микропивоварна у нас, която се намира във варненското село Слънчево. "Около 1 % е делът на крафт бирата в България, но през последните три години общото количество произведено пиво надхвърля пет милиона хектолитра".
- Има ли ръст на консуматорите обаче?
"Всеобщият тренд у нас и по света е към увеличаване на консумацията на бира за сметка на по-високо алкохолните напитки. Расте делът на премийните марки, за сметка на другите. Расте и делът на крафт бирата, но за съжаление още е с много нисък пазарен дял.
- Научават ли се консуматорите да пият крафт бира?
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..