Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бирена крафт революция и във Варна

Снимка: БГНЕС

В сферата на алкохолните напитки 2018-та година ще бъде запомнена с крафт бирена революция. Разбира се това е тенденция в световен мащаб и в развитите пазари. Там през тази година има значително увеличение на броя на пивоварните. В Европа, ако през 2017 е имало 9450 пивоварни, сега - в края на 2018 година те вече надхвърлят 10 700, от които близо 6000 са микропивоварни с годишно производство под 1000 хектолитра бира. Нещо повече крафт бирата се превърна в култура и начин на живот. Около нея се изграждаха общества, родиха се ритуали за консумация, организираха се фестивали, изложения и дори туристически дестинации. В една от тях се превърна и варненското село Слънчево, където се намира най-голямата микропивоварна у нас. В това море от бира, попитахме главния технолог Диян Иванов къде е България? Разговор на Мартин Николов.

- Как изглежда пазарът на крафт бира в момента?

"У нас крафт бирена експанзия идва по-късно и в по-малък мащаб, категоричен е главният технолог Диян Иванов. Микропивоварните наистина се увеличиха, но за съжаление броят на производителите расте по-бързо спрямо броят на консуматорите. Това води до трудности на пазара. Другият проблем е, че в повечето случаи производителите са малки пивоварни, а това означава, че тяхната себестойност е доста по-висока. 

- Какви са очакванията на бизнеса през следващата година?

Крафт производителите са около 20-тина, но се очаква появата на още 2 в България през 2019-та. Независимо от разрастването на пазара на крафт бира в България, делът на този вид пиповарни остава значително малък, споделя Диян Иванов, главен технолог на най-голямата микропивоварна у нас, която се намира във варненското село Слънчево. "Около 1 % е делът на крафт бирата в България, но през последните три години общото количество произведено пиво надхвърля пет милиона хектолитра".

- Има ли ръст на консуматорите обаче?

"Всеобщият тренд у нас и по света е към увеличаване на консумацията на бира за сметка на по-високо алкохолните напитки. Расте делът на премийните марки, за сметка на другите. Расте и делът на крафт бирата, но за съжаление още е с много нисък пазарен дял.

- Научават ли се консуматорите да пият крафт бира?

Да, научават се не само на крафт, но и на премийна бира. Бирата винаги е била подценявана като напитка, но в момента все повече с разрастването на крафт сегмента се разбира, че културата на пиене на бира си е точно култура. Има бири, които са с цена по-висока от едно вино.
Още можете да чуете в звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48