Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

До казана за варене на ракия продължава да е горещо

Снимка: Радио Варна

Температурите вече спаднаха, но до казаните за дестилация продължава да е горещо. Промяната във времето тук не се усеща. Напротив - ще продължи да се покачва, защото идва сезона на гроздовата...

В древността алкохолните питиета са били давани като награда за добре свършена работа. От векове обаче не е така. И въпреки модерните питиета, българинът продължава да има слабост към ракията. Тя е на трапезата и в делник, и в празник. На пазара се предлагат различни разновидности, но традиционно нашенецът обича да си я приготвя сам. Дори и да не пие, да "има за децата".

Всеки има своя рецепта за приготвяне, но най-важни са плодовете, от които се прави. Тази година обаче нямаше кайсии и сливи, казва собственикът на казана в Слънчево. Преди 5 години Еди Капрелов  влага 180 000 лева в строителството на нова сграда и оборудването й. Сега тук идват хора дори от Варна, защото ракията е готова веднага за консумация, тъй като е "двойно дестилирана".

Ракията започва да "тече" когато температурата в казана достигне 70 градуса, разказва собственикът. През лятото е безплатна сауна, но и сега е горещо, въпреки че градусите навън са значително по-ниски. Няма много хора, защото гроздето не е още "превряло".
Всичко е ново и е проектирано специално за този казан. Аз съм от Варна и имах бизнес в село Слънчево. Имах друго производство, но когато ни "хвана" кризата преди десетина години, го спряхме. Нямаше казан в селото и затова реших да инвестирам.
Отговаря на всички изисквания?
Абсолютно. Разполагаме с всички необходими документи от митници, здравни инспекции...
Технологичният процес е двоен - един път се изпарява и след това се връща обратно. Това са дестилационни казани и са с различни размери според това с какво количество разполагат хората. Тази ракия е двойно преварена и може да се консумира веднага, защото в нея няма метил.
СнимкаРакията тръгва да тече, когато температурата достигне 70 градуса. И ще тече, ако я има, ако я няма, няма как да потече...
За един казан колко дърва са необходими?
Относително. Зависи кога е работил казана. Ако предишният ден не е ползван, ще са необходими повече.
Повече дърва отиват и когато материалът е повече. След като потече ракията, подаването на дърва се намалява. Но е горещо. Лятото тук става  45 градуса  - направо е сауна, въпреки че таванът е високо.
Кампанията по варене на ракия още не е тръгнала, защото гроздето не е превряло, но до двайсетин дни - месец най-много,  ще започнат да варят повече хора. 
Само от Слънчево ли идват?
Не. Идват от Варна, от Игнатиево....
СнимкаТова е ракията.
Това е. В момента тече  70 градуса, като вече изсипахме две кофи по 80 градуса.  Готова е за консумация. Госпожата вари от сливи, господинът - от грозде.
А Вие самият варите ли ракия?
Когато има плодове - варим. Ние имаме кайсиева градина, но нямаше плод тази година. Един килограм кайсии не сме откъснали. Нямаше нищо и в градината от сливи. Годината е много слаба откъм плодове. Плодове има на борсата, но те са от вътрешността на страната.
Бизнесът върви ли?
За съжаление - не много! Хората нямат плодове в двора. След като и аз нямам, как да очаквам при тях да е по-различно!
Който може да си позволи, купува от борсата,  за да си свари. Някои си отиват с десетина килограма, други - 15. Кой както си е приготвил материала. По начало българинът е свикнал да има и малко ракийка, и малко вино. Варят по малко и изкарват по малко.

Снимки: Румен Сарандев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58