Знаете ли къде във Варна може да хапнете постни сладки с кафето в приятната атмосфера на бабината къща ? Това може да се случи в центъра до пазара - да седнете на маса и стол от преди поне половин век, да се отпуснете и да ви сервират вкусотии в чинийки на почти същата възраст.... А ако имате късмета - да поговорите и с хората от екипа. Габриела Гаврилова успя да "откъсне" от печките за минути главният майстор на сладкишите Живка Герасимова и собственичката Антоанета Генова. Приятелството е това, което ги събира, макар и двете да са имали преди това различен бизнес, а сега да имат и различни житейски позиции, но в разговора прекрасно се допълваха.
Живка: С Тони ме свърза приятелството и нуждата. Преди това имах собствен бизнес с месо. Но сега правя сладки. И постни сладки също.
Разбрах, че Вие самата постите?
Да. От много години спазвам християнските традиции, но след смъртта на съпруга ми вече по-сериозно се обърнах към вярата.
Приготвяте постни сладки. Какво направихте днес?
Живка: Направихме парастасени курабийки.
Защо се наричат така?
Тони: Има различни обяснения. При нас Свети Парастас е свързан с пари, от наша колежка от Габровско научих, че там се свързва с поста.
Каква е рецептата за тези курабийки?
Живка: Вътре влизат само постни продукти - брашно, олио, захар, орехи.
А формата е по-различна?
Тони: Топчета. Поръсени с пудра захар. Много са вкусни.
Издържат дълго време, защото са постни?
Тони: Да. Колкото повече стоят , стават все по-вкусни.
Живка: Ако останат. Издържат, ако останат...
Тони: А те не остават! Иначе ако останат - 2-3 седмици няма проблем.
Други какви постни сладки предлагате?
Живка: Предлагаме постни локумки. И някои от хлябовете вече ги съобразяваме с поста. И това не е само сега, правим го през цялата година, защото има вегетарианци, които целогодишно търсят тези продукти.
Да бъдем полезни - споделете някоя рецепта?
Живка: Рецептата е за постни локумки. По 300 грама вода и олио, 15 грама захар и мая, брашното е около килограм, колкото поеме...
За колко време стигат тези локумки?
Живка: Зависи колко са хората...
Тони : И от апетита...
Живка: Като се изпекат, се овалват с пудра захар. Аз, понеже ми е омръзнало, ги ям без пудра захар. Много са вкусни...
Тони : И не толкова калорични.... Има много постни неща, които се предлагат. Те се търсят, затова се и предлагат...
Живка : Все повече хора се връщат към традицията. Това да постят , то не е само за здравето.
Тони: Не е само здравето. И духовно започваме да се връщаме към вярата.
Тук може сами да се уверите как двете дами взаимно се допълват в разговора, но и да разберете какво още се търси и предлага, свързано със здравословното хранене.
Доколко устойчиви могат да бъдат партньорските взаимоотношения при възникването на трудности и способни ли са двама души да поставят личния си интерес на заден план в името на това, да съхранят връзката си? Този и други вълнуващи въпроси задава новият български късометражен филм “Сън или не”, който ще направи своята премиера на 27 април във..
Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, Христос Воскресе! Всесърдечно поздравяваме всички вас с великия празник на Светата Пасха. Наистина този е „празникът на празниците и тържество на тържествата“ (Пасхален канон, песен 8). Ние празнуваме избавлението на човеците..
Златен медал в многобоя за българския ансамбъл на световната купа в Баку. Уникално съчетание на обръчи и топки. Българките тотално взривиха залата с играта си.
Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..
Ивалин Славов е свещеник в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Той е роден в Исакча, Румъния. Майка му е с руски корени, а б аща му е българин. О тец Ивалин е учил и в България, и в Румъния. Завършва Духовната семинария в София и Богословския факултет на университета в Букурещ. Служи в храма в Асеновград, а през 2006 г. Светият синод..
Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..
Не е далеч моментът, в който човек ще е междупланетен вид. Това каза Виктор Данчев, технически директор на Ендуросат - българската компания, работеща в сферата на космическите технологии. От компанията вече са изстреляли десетки сателити и обслужват стотици клиенти. Той е убеден, че футуристичната перспектива за пенсиониране на Марс, която за мнозина..