Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

История за приятелство и сладки

| обновено на 17.11.17 в 21:43 БНР Новини
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Знаете ли къде във Варна може да хапнете постни сладки с кафето в приятната атмосфера на бабината къща ? Това може да се случи в центъра до пазара - да седнете на маса и стол от преди поне половин век, да се отпуснете и да ви сервират вкусотии в чинийки на почти същата възраст....  А ако имате късмета - да поговорите и с хората от екипа. Габриела Гаврилова успя да "откъсне" от печките за минути главният майстор на сладкишите Живка Герасимова и собственичката Антоанета Генова. Приятелството е това, което ги събира, макар и двете да са имали преди това различен бизнес, а сега да имат и различни житейски позиции, но в разговора прекрасно се допълваха. 

Живка: С Тони ме свърза приятелството и нуждата. Преди това имах собствен бизнес с месо. Но сега правя сладки. И постни сладки също.

Разбрах, че Вие самата постите?

Да. От много години спазвам християнските традиции, но след смъртта на съпруга ми вече по-сериозно се обърнах към вярата.

Приготвяте постни сладки. Какво направихте днес?

Живка: Направихме парастасени курабийки.

Защо се наричат така?

Тони: Има различни обяснения. При нас  Свети  Парастас е свързан с пари, от наша колежка от Габровско научих, че там се свързва с поста.

Каква е рецептата за тези курабийки?

Живка: Вътре влизат само постни продукти - брашно, олио, захар, орехи.

А формата е по-различна?

Тони: Топчета. Поръсени с пудра захар. Много са вкусни.

Издържат дълго време, защото са постни?

Тони: Да. Колкото повече стоят , стават все по-вкусни.

Живка: Ако останат. Издържат, ако останат...

Тони: А те не остават! Иначе ако останат - 2-3 седмици няма проблем.

Снимка

Други какви постни сладки предлагате?

Живка: Предлагаме постни локумки. И някои от хлябовете вече ги съобразяваме с поста. И това не е само сега, правим го през цялата година, защото има вегетарианци, които целогодишно търсят тези продукти.

Да бъдем полезни - споделете някоя рецепта?

Живка: Рецептата е  за постни локумки. По 300 грама вода и олио, 15 грама захар и мая, брашното е около килограм, колкото поеме...

За колко време стигат тези локумки?

Живка: Зависи колко са хората...

Тони : И от апетита...

Живка: Като се изпекат, се овалват с пудра захар. Аз, понеже ми е омръзнало, ги ям без пудра захар. Много са вкусни...

Тони :  И не толкова калорични.... Има много постни неща, които се предлагат. Те се търсят, затова се и предлагат...

Живка : Все повече хора се връщат към традицията. Това да постят , то не е само за здравето.

Тони: Не е само здравето. И духовно започваме да се връщаме към вярата.


Тук може сами да се уверите как двете дами взаимно се допълват в разговора, но и да разберете какво още се търси и предлага, свързано със здравословното хранене.

Живка Герасимова и Антоанета Генова ще чуете утре в ефира на Радио Варна малко след 8 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Сън или не” - новият български късометражен филм

Доколко устойчиви могат да бъдат партньорските взаимоотношения при възникването на трудности и способни ли са двама души да поставят личния си интерес на заден план в името на това, да съхранят връзката си? Този и други вълнуващи въпроси задава новият български късометражен филм “Сън или не”, който ще направи своята премиера на 27 април във..

публикувано на 22.04.25 в 08:20

Митрополит Йоан: Чрез силата на Възкресението на Спасителя смъртта е унищожена като най-последен враг

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,  Христос Воскресе! Всесърдечно поздравяваме всички вас с великия празник на Светата Пасха. Наистина този е „празникът на празниците и тържество на тържествата“ (Пасхален канон, песен 8). Ние празнуваме избавлението на човеците..

публикувано на 20.04.25 в 00:00

Злато за ансамбъла ни

Златен медал в многобоя за българския ансамбъл на световната купа в Баку. Уникално съчетание на обръчи и топки. Българките тотално взривиха залата с играта си.

публикувано на 19.04.25 в 20:09
Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..

публикувано на 19.04.25 в 07:50

Отец Ивалин Славов: Временно сме на земята, временно сме даже и на гробищата

Ивалин Славов е свещеник в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Той е роден  в Исакча, Румъния. Майка му е с руски корени, а б аща му е българин. О тец Ивалин е учил и в България, и в Румъния. Завършва Духовната семинария в София и Богословския факултет на университета в Букурещ. Служи в храма в Асеновград, а през 2006 г. Светият синод..

публикувано на 18.04.25 в 07:45

Проф. д-р Христо Кожухаров: Сега живее поколение, което получава всичко веднага - без изчакване, без отлагане

Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна  проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..

публикувано на 17.04.25 в 08:00

Експерт: Не е далеч моментът, в който човекът ще е междупланетен вид

Не е далеч моментът, в който човек ще е междупланетен вид. Това каза Виктор Данчев, технически директор на Ендуросат - българската компания, работеща в сферата на космическите технологии. От компанията вече са изстреляли десетки сателити и обслужват стотици клиенти. Той е убеден, че футуристичната перспектива за пенсиониране на Марс, която за мнозина..

публикувано на 16.04.25 в 08:05