Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Валентин Колев: Бутилка добро вино трябва да е поне 6 лева

В сезона на гроздобера разговаряме с Валентин Колев, който е бил главен технолог в два от големите винпрома у нас. От него ще научим как се прави хубаво вино, които са най-добрите винени сортове и наистина ли истинското вино е червено. Валентин Колев обяснява и кои са най-честите причини за това виното да не преври или да вкисне.

Гроздоберът в някои райони на страната вече започва. Кой сортове се берат в момента?

Сега е сезона на белите ранни сортове, те сега се берат. Това са основно сортовете Мискет Отонел и Шардоне. Започва се с тях, където има насаждения с Ризлинг – също. Всички останали са по реда на узряването

Кой е сортът, който най-късно узрява?

Би трябвало да са тъмните червени сортове като Мавруд, Каберне. Някой път по причини, независещи от производителя, се берат по-рано.

Аз, като не особено голям познавач харесвам Отонел, но кой, според вас, е най-добрия винен сорт бяло грозде?

Въпрос на предпочитание на консуматора, но в последните години се наложи Шардонето. Той стана и доста масов сорт. Въпросът е, че се харесва на нашия български вкус, независимо, че е френски сорт. Отонела има малко особен химичен състав с липса на достатъчно киселини. За това преди години се използваше основно като купажно вино, т.е. вината от чист Мискет Отонел бяха рядкост. Винаги се смесваше с някакво друго, като дава от себе си добрия аромат, а другите сортове грозде го допълват с други качества.

Имам приятел, който миналата година се опита да направи вино от Мерло, но то така и не превря. Каква може да е причината? Висока захарност или нещо друго?

Най-вероятно ферментацията е прекъсната от ниски температури. Съдът не е бил в помещение с постоянна температура, където да се изведе ферментацията до край. Възможно е виното да не е било претакано често, като това се прави всеки ден за червените вина. От там ферментацията спира, виното остава леко сладко и изферментира на следващата пролет. Това е масова случка.

Тази пролет то стана на оцет...

Това вече е другият проблем. Явно са липсвали защитните механизми като нормално сулфитиране и предпазване от досег с въздуха. Знае се, че съдовете с червени вина трябва да бъдат пълни до горе за да няма достъп на въздух, защото много лесно „цветясват”. След това алкохолът в повърхностния слой пада, биват нападнати от оцетно-киселите бактерии и вината вкисват.

Знаете, че се носят всякакви легенди за това как се правят българските вина и бири. За това, че производителите влагат всякакви химии и правят неща, които не са много регламентирани. Можем ли да разсеем един такъв мит?

Да, можем. Модата в момента е да има малки бутикови изби в цялата страна. Те се стремят да произвеждат, макар и в по-малко количество, но качествено вино. Някои производители се опитват да провалят имиджа на българското вино, като целта е да правят вино с много малко грозде или въобще без грозде. Резултатът са тия пластмасови шишета с вино. Не можете да си купите два литра вино и то да струва два лева при положение, че един килограм грозде е много близо до 1 лев, а се знае, че от два килограма грозде се получава около един литър вино.

Питал съм и други специалисти, но ми е интересно и вашето мнение...Колко трябва да струва една бутилка качествено вино?

Една бутилка трябва да е поне шест лева за да се гарантира някакво добро качество.

Чуйте още в интервюто с Валентин Колев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КТ "Подкрепа" започна подписка за връщане на клас "прослужено време" на държавните служители

Да бъде възстановено възнаграждението за придобит трудов стаж и професионален опит, по-известно с понятието "клас прослужено време", за държавните служители, настояват от КТ "Подкрепа". Вече има организация за събиране на подписка във всички синдикални структури. Това каза Васил Василев, председател на регионалната синдикална организация КТ "Подкрепа"..

публикувано на 15.01.25 в 08:30

Христина Набошни: 2025-а е много подходяща за посещение на Китай

2025 година е по-специална за българите, пътуващи до Китай. В края на миналата година стана ясно, че през тази ще можем да посещаваме най-многолюдната страна в света, без да ни е необходима виза. Предизвикателствата да организираме визитата си там обаче не са никак малко.  Отдавна сме свикнали да си помагаме с какви ли не мобилни приложения, а сред..

публикувано на 14.01.25 в 07:30

„Неизчезващите“ - открит урок на киношкола „Братя Люмиер“ във Варна

Младите кинематографисти от киношкола „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс канят варненци на открит урок в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Той ще се проведе днес, 13 януари, от 17 часа. Поводът е рождената дата на българското кино.  На 13 януари 1915 г. се е състояла премиерата на първия български филм..

публикувано на 13.01.25 в 08:25
Станислав Стоянов, депутат от

Евродепутатът Станислав Стоянов: Шенгенското пространство е инструмент от друго време и създаден при други нужди и реалности

Земеделците и фермерите в ЕС са силно обезпокоени от търговското споразумение ЕС-Меркосур, договор за свободна търговия между Европа и икономически блок включващ няколко държави от Южна Америка. Това каза за предаването „Позиция“ евродепутатът от партия „Възраждане“ Станислав Стоянов. По думите му, подписаното тихомълком от председателя на ЕК..

публикувано на 11.01.25 в 13:45

Специализациите на лекарите продължават да са дефицитни

До 16 януари е отворена за обществено обсъждане и консултации Наредбата за специализациите на медицинските специалисти. В България от години се говори за недостатъчен брой специалисти ( това са лекарите със специалност – педиатри, неонатолози, хирурзи, ортопеди и пр. и пр. ), както и за недостатъчен брой лекари. Дефицитът на лекари се..

публикувано на 10.01.25 в 09:36

Влад Уласевич (JINJER): Най-важният албум е винаги следващият

Интервю с Влад Уласевич (JINJER) JINJER отдавна надскочиха локаната сцена. С барабаниста на групата Влад Уласевич се чухме по повод предстоящия диск на украинската банда „Duél“, който ще стане факт в началото на февруари. Предварително бях уведомен да не задавам въпроси за войната. За това и темата не е засегната в интервюто. За него Влад..

публикувано на 10.01.25 в 08:20

Политологът Милен Желев: ГЕРБ са царе на блъфа, преговорите се размразиха

В София сякаш се разведели, изгря някакво слънце, преговорният процес за съставяне на кабинет се размрази. Беше рано да обявим преждевременно преговорите за приключили, в тези пазарлъци често се блъфира, а ГЕРБ са царе в това, коментира политологът Милен Желев в предаването на Радио Варна "Post Factum". Той си послужи с "метеорологична" метафора, за..

публикувано на 09.01.25 в 08:30