В сезона на гроздобера разговаряме с Валентин Колев, който е бил главен технолог в два от големите винпрома у нас. От него ще научим как се прави хубаво вино, които са най-добрите винени сортове и наистина ли истинското вино е червено. Валентин Колев обяснява и кои са най-честите причини за това виното да не преври или да вкисне.
Гроздоберът в някои райони на страната вече започва. Кой сортове се берат в момента?
Сега е сезона на белите ранни сортове, те сега се берат. Това са основно сортовете Мискет Отонел и Шардоне. Започва се с тях, където има насаждения с Ризлинг – също. Всички останали са по реда на узряването
Кой е сортът, който най-късно узрява?
Би трябвало да са тъмните червени сортове като Мавруд, Каберне. Някой път по причини, независещи от производителя, се берат по-рано.
Аз, като не особено голям познавач харесвам Отонел, но кой, според вас, е най-добрия винен сорт бяло грозде?
Въпрос на предпочитание на консуматора, но в последните години се наложи Шардонето. Той стана и доста масов сорт. Въпросът е, че се харесва на нашия български вкус, независимо, че е френски сорт. Отонела има малко особен химичен състав с липса на достатъчно киселини. За това преди години се използваше основно като купажно вино, т.е. вината от чист Мискет Отонел бяха рядкост. Винаги се смесваше с някакво друго, като дава от себе си добрия аромат, а другите сортове грозде го допълват с други качества.
Имам приятел, който миналата година се опита да направи вино от Мерло, но то така и не превря. Каква може да е причината? Висока захарност или нещо друго?
Най-вероятно ферментацията е прекъсната от ниски температури. Съдът не е бил в помещение с постоянна температура, където да се изведе ферментацията до край. Възможно е виното да не е било претакано често, като това се прави всеки ден за червените вина. От там ферментацията спира, виното остава леко сладко и изферментира на следващата пролет. Това е масова случка.
Тази пролет то стана на оцет...
Това вече е другият проблем. Явно са липсвали защитните механизми като нормално сулфитиране и предпазване от досег с въздуха. Знае се, че съдовете с червени вина трябва да бъдат пълни до горе за да няма достъп на въздух, защото много лесно „цветясват”. След това алкохолът в повърхностния слой пада, биват нападнати от оцетно-киселите бактерии и вината вкисват.
Знаете, че се носят всякакви легенди за това как се правят българските вина и бири. За това, че производителите влагат всякакви химии и правят неща, които не са много регламентирани. Можем ли да разсеем един такъв мит?
Да, можем. Модата в момента е да има малки бутикови изби в цялата страна. Те се стремят да произвеждат, макар и в по-малко количество, но качествено вино. Някои производители се опитват да провалят имиджа на българското вино, като целта е да правят вино с много малко грозде или въобще без грозде. Резултатът са тия пластмасови шишета с вино. Не можете да си купите два литра вино и то да струва два лева при положение, че един килограм грозде е много близо до 1 лев, а се знае, че от два килограма грозде се получава около един литър вино.
Питал съм и други специалисти, но ми е интересно и вашето мнение...Колко трябва да струва една бутилка качествено вино?
Една бутилка трябва да е поне шест лева за да се гарантира някакво добро качество.
Чуйте още в интервюто с Валентин Колев:
Интервю с Eicca Toppinen (APOCALYPTICA) APOCALYPTICA започнаха кариерата си с албум с кавъри на METALLICA. Близо 30 години по-късно финландците издадоха и втора част отново с кавъри на METALLICA. На 28 ноември групата ще представи „Plays Metallica Vol. 2“ и в София по покана на „EventEase“ в Зала 3 на НДК. Това ще бъде деветия концерт на..
Своеобразният литературен маратон на поетесата и журналист Керанка Далакманска, започнал на рождения ѝ ден 2 октомври, е към своя край и бележи успех с пълните салони и души на хората, докоснали се лично до поезията и в "Петия ъгъл". Ъгълът на чувствеността. Нейният ъгъл, който носи смисъла за доброта, човечност, усещане на природа, на..
Всеки ден за семейството на к.д.п. Денчо Добрев е специален, защото след дългия работен ден и след училище, всички се събират да вечерят заедно и споделят как е минал денят им. Денчо Добрев отделя 18 години на морето, като последният му рейс е най-кошмарният – ковид-пандемията в самото начало, когато се оказва в Китай и не може да слезе от..
Учителите са в протестна и стачна готовност, ако няма увеличени на заплатите от 1 януари заради липсата на приет Бюджет за догодина. Това каза председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Обмислят се вариантите на протест, сред които са ефективна стачка, незавършване на първия учебен срок, електронна стачка, обобщи той...
Театрално-танцовият спектакъл "Таралежите" по мотиви от романа на братя Мормареви - "Войната на таралежите", подготвят актьорът и режисьор Стоян Радев и танцовият хореограф и режисьор Георги GOOSH Енчев. Премиерата ще бъде на 23 ноември от 17.30 и 19.30 часа в "The Center World" на ул. "Шипка" 4, както и на следващия ден - отново от 17.30 и 19.30..
Над 5 млрд. лева харчи българинът на година за цигари. Огромна част от този разход отива в бюджета, тъй като акцизът и Данъкът върху добавената стойност взимат 80% от цената на цигарите. Ако акцизите за тютюневи изделия се вдигнат по-сериозно, в бюджета на България ще постъпват с 1,5 млрд. лева повече. Заради по-високите цени на цигарите около 150 000..
Интервю с Dwid Hellion (INTEGRITY) INTEGRITY са една от първите екстремни банди, които смесват метъл с хардкор. Оригинално групата е създадена през 1988 година в Кливланд, Охайо, но е базирана в Белгия от 2003 година. На 24 ноември INTEGRITY се завръщат в България по покана на „141“. Концертът е в „Grindhouse Skateboard Club“ с подкрепата..