Шеф Ивайло Петков е съпредседател на Българския клон на Евро Ток – Европейската асоциация на топ готвачите и ще готви на мидения и рибен фест в Каварна. Той започва от днес и ще продължи до 3 септември. Жителите и гостите на града ще могат да опитат различни специалитети. С кулинарния гуру - шеф Петков, разговаря Вяра Николаева.
- Разкажете ни за себе си. Кое ви вдъхнови да станете готвач?
- Баща ми беше военен с особено отношение към кулинарията – той винаги ни питаше дали харесваме ястията, които приготвяше. Предполагам, че това ме запали. Аз съм спортист. Приключих със спорта и 21 години се занимавам с кулинарно изкуство. Това учих в България. На по-късен етап, след курсове в чужбина, професионално готвене и т.н. се появи и мечтата ми да имам ресторант. Вече имам. Работя със супер екип. Страхотни момчета и момичета, обучени от мен и моите съмишленици. Работейки с такива хора съм мотивиран да приготвям все по-вкусна и по-красива храна. Екипът е едно от най-важните неща за успеха.
- Защо след като завършвате обучението си за готвач в България, избрате да заминете за чужбина и да работите там? Специализирал сте в Белгия и Франция? Защо се върнахте тук?
- Човек връщайки се в България осъзнава колко е хубава страна ни. Имах нужда от още развитие и затова посетих различни държави като Норвегия, Швейцария, Италия, Франция, Япония и други, където бях на практическо обучение или стаж. Това беше изключително важен момент в моето професионално развитие като готвач. Сега мога да предам този натрупан опит и на хората, с които работя. Много малко са местата, на които не съм бил, но България си е България! Смятам за своя лична мисия да рекламирам България и българската кухня. Трябва да показваме българския вкус и да доказваме, че има много добри български продукти. Върнах се в България, за да направя нещо хубаво, както е в чужбина. Изключително важно е хората да осъзнаят, че България е нашата страна.
- Готвил ли сте на знаменитости?
Готвил съм за принца на Норвегия, за най-големия концерн „Мицубиши” в Япония, за Робърт де Ниро, Том Джоунс , Depeche Mode и много други. Честно да Ви кажа, звездите са си звезди, но децата оценяват храната най-добре.
- Кои са по-капризни-звездите или децата?
- Всеки човек е капризен. Съобразявам се с всичко, но си налагам и моя стил. Съвсем естествено е. Сега съм решил в Каварна да приготвя една тайландска рецепта от Банкок.
- За първи път ли ще готвите на мидения и рибен фест в Каварна?
- Минавал съм, гледал съм, но за първи път ще участвам. Ще бъда и жури. Там ще има доста интересни неща. Помня, че веднъж видях десерт с миди. Мисля, че го бяха правили едни момчета от Дълбока. Интересно съчетание беше. Сега също очаквам изненади.
- Какво ще готви шеф Ивайло Петков можете да чуете в звуковия файл:
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..