Историята на карвинга или по-точно началото му е поставено в Тайланд преди повече от шест столетия. Легендата разказва, че тогава се организирал Кралски фестивал на всяко последно за годината пълнолуние, на който имало обичай да се пускат фенери по реката. На фестивала през 1364г., неговата организаторка Нанг Напомас използвала издълбани в различни форми плодове и зеленуци, за да украси своя фенер. Носейки се по водата, той приличал на огромна водна лилия с птици и други животни около нея. Когато крал Фра Руанг видял нейното произведение, решил да го превърне в изкуство, което трябвало да бъде изучавано от всички по-знатни дами в двореца. Така карвингът се заражда в Тайланд, а по-късно става традиционно изкуство в Китай и Япония. Отначало карвинг майсторите са предавали своите знания по наследство и до неотдавна технологията се пазела в дълбока тайна. Днес изкуството е пренесено и в Европа и придобива все по-голяма популярност.
Все още хората, които го практикуват в България се броят на пръсти, твърди Божидар Димитров от Нови пазар.
Ваня Славова разговаря с него за древното изкуство за гравирането на плодовете:
-Има ли бъдеще карвингът у нас?
-Отделни единици могат да се развият до много високо ниво, стига да имат дарба. Може да се развие.
- А в България доколко е разпространен?
-Предимно по Черноморието, най-много карвинг има на Слънчев бряг. Основно в хотелите, които могат да си го позволят. Това са по-заможни, по-богати хотели. Зависи от собствениците и мениджърите на хотелите. Защото карвингът е сезонна работа.
-Колко време е необходимо за направата на една диня примерно на розички или с други елементи?
-Зависи от самите детайли. Колкото са по-ситни детайлите, толкова повече време отнема. Ако всички триъгълничета са еднакви, тогава става много красиво.
-Вие как започнахте да се занимавате с карвинг? От къде ви хрумна?
-Най-случайно във фейсбук видях красиво лимонче на снимка, направено като рибка. Имахме празник във фирмата, в която работя и реших да направя лимончето-рибка за пържолките, защото е интересно. Амбицирах се и започнах да търся други карвинг майстори в България, Италия, руската школа също е много добра. Започнах да търся майсторите от Тайланд, Виетнам, Япония.
-Там също е много разпространен карвингът, нали?
-Да. В Русия също. Но в Европа италианците са номер едно, страхотни работи правят, но с флорални мотиви, не са много добри на 3 Д склуптори като майсторите от Изтока.
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..