Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Във всеки дом трябва да гори свещ

Нина Маринова е икономист по образование и по професия, но никога не е работила това. Винаги е била привлечена от приложните изкуства. От шест години се занимава с карвинг на свещи. Вяра Николаева разговаря с нея:

-Защо парафин и свещи?

-Допадна ми. Работила съм със стъкло, дърво и други материали, но парафинът ми легна на сърце. Карвингът изисква много точност, много фантазия. Нещата трябва да се изработват за много кратко време. Парафинът изстива за 4 минути. Ако не успеем за това кратко време да нарежем тази свещ, то трябва да я изхвърлим. Парафинът започва да се чупи..

-Първото нещо, което направихте?

-Първото нещо, което направих беше една висока свещ за много малък свещник. Реших да пробвам и да видя какво ще се получи. В интерес на истината веднага се продаде. Рискувах и се хвърлих направо в дълбокото.

-Така ли започна тази любов?

-За всеки един творец любовта е работата му. Това, че създава всеки ден нещо с ръцете си. Материалът всеки си го избира сам. Всеки сам решава с какво да работи и кое му доставя удоволствие. За мен парафинът е много динамичен и с това ме привлича. Вече казах, че бързо изстива и трябва да се работи бързо с него. Докато е горещ можете да го теглите, да го усуквате, да го режете, да го правите каквото искате, но само докато е топъл. Цялото ви съзнание, ръката ви, мисълта ви, концентрацията ви, всичко за тези 4 минути трябва да е на макс, за да се получат нещата. Това е занаят, в който нямате право на грешка. Един погрешен разрез не където трябва и нещата отиват в кофата за смет. Художникът нещо ще мацне, ще замаже нещата, дърворезбарят малко ще отнеме повече, при мен не е възможно.

-Колко време отнема да направите една свещ?

-За рязането 4 минути, докато изстине парафина и още около 5-6 минути отнема наслояването на самата свещ, предаването на цветовете, които се натрупват и доизграждането. Тя в началото е едно студено звездовидно ядро и не изглежда никак добре. Започва се с потапянето и в различни цветове парафин, след което се охлажда, за да можете да постигнете обем и цвят. Едва след това идва рязането. Сумарно процесът трае около 10 минути.

-Използвате ли такива свещи у дома?

Знаете приказката , че обущарят ходи със скъсани обувки, та и аз рядко използвам свещи у дома. А според мен в един дом трябва да гори свещ. Не случайно нашите баби и дядовци са имали по едно кандилце, което са палили вечер. Огънят присъства в живота на човека от древни времена. Свещта е символ. Аз мисля, че във всеки дом трябва да гори свещ.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Нина Маринова може да чуете в зуковия файл:






Снимка      Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30