Нина Маринова е икономист по образование и по професия, но никога не е работила това. Винаги е била привлечена от приложните изкуства. От шест години се занимава с карвинг на свещи. Вяра Николаева разговаря с нея:
-Защо парафин и свещи?
-Допадна ми. Работила съм със стъкло, дърво и други материали, но парафинът ми легна на сърце. Карвингът изисква много точност, много фантазия. Нещата трябва да се изработват за много кратко време. Парафинът изстива за 4 минути. Ако не успеем за това кратко време да нарежем тази свещ, то трябва да я изхвърлим. Парафинът започва да се чупи..
-Първото нещо, което направихте?
-Първото нещо, което направих беше една висока свещ за много малък свещник. Реших да пробвам и да видя какво ще се получи. В интерес на истината веднага се продаде. Рискувах и се хвърлих направо в дълбокото.
-Така ли започна тази любов?
-За всеки един творец любовта е работата му. Това, че създава всеки ден нещо с ръцете си. Материалът всеки си го избира сам. Всеки сам решава с какво да работи и кое му доставя удоволствие. За мен парафинът е много динамичен и с това ме привлича. Вече казах, че бързо изстива и трябва да се работи бързо с него. Докато е горещ можете да го теглите, да го усуквате, да го режете, да го правите каквото искате, но само докато е топъл. Цялото ви съзнание, ръката ви, мисълта ви, концентрацията ви, всичко за тези 4 минути трябва да е на макс, за да се получат нещата. Това е занаят, в който нямате право на грешка. Един погрешен разрез не където трябва и нещата отиват в кофата за смет. Художникът нещо ще мацне, ще замаже нещата, дърворезбарят малко ще отнеме повече, при мен не е възможно.
-Колко време отнема да направите една свещ?
-За рязането 4 минути, докато изстине парафина и още около 5-6 минути отнема наслояването на самата свещ, предаването на цветовете, които се натрупват и доизграждането. Тя в началото е едно студено звездовидно ядро и не изглежда никак добре. Започва се с потапянето и в различни цветове парафин, след което се охлажда, за да можете да постигнете обем и цвят. Едва след това идва рязането. Сумарно процесът трае около 10 минути.
-Използвате ли такива свещи у дома?
Знаете приказката , че обущарят ходи със скъсани обувки, та и аз рядко използвам свещи у дома. А според мен в един дом трябва да гори свещ. Не случайно нашите баби и дядовци са имали по едно кандилце, което са палили вечер. Огънят присъства в живота на човека от древни времена. Свещта е символ. Аз мисля, че във всеки дом трябва да гори свещ.
Цялото интервю на Вяра Николаева с Нина Маринова може да чуете в зуковия файл:
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..