Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Квас за безстрашни”- как се меси хляб показва производителят Елена Драганчева тази вечер от 18.30 във Варна

Производителя на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на Втория летен Веге фестивал

В наши дни, когато техниката е в разцвета си, се връщаме понякога към древността, за да запазим здравето си.  За предците ни хлябът е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато хлябът е бил свещен. До преди няколко години българска мая се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето. Тогава думата химия не е съществувала в нашето ежедневие. Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Чрез тях фуражното жито става първокачествено (но само на вид). Ваня Славова попита производителя на хляб Елена Драганчева позволени ли са подобрителите и консервантите в производството на хляб и в какви количества влизат в неговия състав:

Тези подобрители, оцветители, консерванти, ароматизатори влизат в един разрешен списък от Агенцията по безопасност на храните, която следва европейски регламент. Но много технолози, които се занимават с производство на хляб, казват че е опасна дозировката на тези разрешени съставки.

Какво съставки трябва да има един хляб, за да бъде той полезен?

Ние правим хляб единствено от зърно, вода и сол. При нас хлябът е с дълга технология. Повече от 24 часа се случва на определени фази.  Има дълга ферментация. Хубавото е, че в състава на хляба влиза пълният състав на зърното.

От какво точно зърно, жито?

Използваме няколко вида зърно – лимец, спелта, овес, ръж и безглутенови зърнени – нахут, елда, кафяв ориз, просо.

Откъде ги намирате, понеже знаем, че в България по-скоро се произвежда масовата пшеница, хибридните й варианти?

От различни производители. Търсили сме ги по наши човешки, личностни, ценностни критерии, които сме си създали. Трябва да имат отношение към зърното, което произвеждат , с внимание и честност да се отнасят към него. Защото, повярвайте ми, хлябът става различен когато това отношение  липсва! Клиентите усещат, когато има има склонност към печалбарство от страна на производителя.

На каква цена се продава полезният хляб, този който Вие правите?

Между 10 и 11 лв. килограма. Но този хляб е пълнозърнест, тежък е и човек се нахранва само с една или две филии. Имаме много спортисти, които в подготовка за състезание специално идват и си взимат от нашия хляб. Имаме и много клиенти, които за жалост, идват при нас като на аптека. Защото  им е казано да се хрянят с пълнозърнест хляб. Те не посягат към нашия хляб, заради вкуса, който техният организъм е забравил, истинския вкус.

Да, свикнали сме на бял пухкав хляб, наблъскан в набухватели и консерванти. Вашият хляб колко време издържа като запазва качествата си и свежестта си?

Може да запази качествата си дълго време, зависи от начина на съхранение. Той е жив и трябва да бъде бавен като малко дете. Специално внимание обръщаме на хората , които си вземат хляб от нас, за да могат да имат свеж хляб.

Производителят на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на втория летен Веге фестивал




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Сън или не” - новият български късометражен филм

Доколко устойчиви могат да бъдат партньорските взаимоотношения при възникването на трудности и способни ли са двама души да поставят личния си интерес на заден план в името на това, да съхранят връзката си? Този и други вълнуващи въпроси задава новият български късометражен филм “Сън или не”, който ще направи своята премиера на 27 април във..

публикувано на 22.04.25 в 08:20

Митрополит Йоан: Чрез силата на Възкресението на Спасителя смъртта е унищожена като най-последен враг

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,  Христос Воскресе! Всесърдечно поздравяваме всички вас с великия празник на Светата Пасха. Наистина този е „празникът на празниците и тържество на тържествата“ (Пасхален канон, песен 8). Ние празнуваме избавлението на човеците..

публикувано на 20.04.25 в 00:00

Злато за ансамбъла ни

Златен медал в многобоя за българския ансамбъл на световната купа в Баку. Уникално съчетание на обръчи и топки. Българките тотално взривиха залата с играта си.

публикувано на 19.04.25 в 20:09
Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..

публикувано на 19.04.25 в 07:50

Отец Ивалин Славов: Временно сме на земята, временно сме даже и на гробищата

Ивалин Славов е свещеник в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Той е роден  в Исакча, Румъния. Майка му е с руски корени, а б аща му е българин. О тец Ивалин е учил и в България, и в Румъния. Завършва Духовната семинария в София и Богословския факултет на университета в Букурещ. Служи в храма в Асеновград, а през 2006 г. Светият синод..

публикувано на 18.04.25 в 07:45

Проф. д-р Христо Кожухаров: Сега живее поколение, което получава всичко веднага - без изчакване, без отлагане

Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна  проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..

публикувано на 17.04.25 в 08:00

Експерт: Не е далеч моментът, в който човекът ще е междупланетен вид

Не е далеч моментът, в който човек ще е междупланетен вид. Това каза Виктор Данчев, технически директор на Ендуросат - българската компания, работеща в сферата на космическите технологии. От компанията вече са изстреляли десетки сателити и обслужват стотици клиенти. Той е убеден, че футуристичната перспектива за пенсиониране на Марс, която за мнозина..

публикувано на 16.04.25 в 08:05