Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската вълнена мартеница - отново на почит

2
Мартеници от вълна
Снимка: Радио Варна, Мариела Димитрова

Баба Марта наближава, а с това се засилва и интересът към мартениците. Въпреки, че цените на материалите, които използват търговците за изработка на моделите са значително повишени, те предпочитат да предлагат техни авторски изделия, вместо стандартните китайски. Репортерската ни проверка в обособения базар в централната част на Стара Загора установи, че и тази година едни от най-предпочитаните мартеници си остават за връзване на ръка. В момента могат да бъдат закупени  на цени от 1,50 до 3,50 лв. за десет броя в опаковка. Индивидуалните такива варират от лев до около 5 лева за брой, а цената се определя от това дали са комбинирани с мъниста или други орнаменти. 

Акценът за предстоящата Баба Марта е вълнената мартеница, която носи автентичния български дух на празника. Сред търсените мартеници са и моделите с народни шевици, както и стилизирани фигури на народна носия.

Децата традиционно предпочитат анимационните герои, но често се заглеждат и по символите на пролетта - кокиче, минзухар и щъркел, уточняват търговците. От лев до девет е сумата, която ще се наложи да отделите за детски модел, а значително по-скъпи са плетените на една кука. 

По-сложните ръчни изработки, сувенирните мартеници за офиса и дома стигат до 30-35 лв. 

Какво още споделиха търговците и производители на мартеници, чуйте в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Грамофонът и виниловата плоча – новата стара мода

Виниловите плочи са носител на звук без конкуренция в продължение на много години. Производството им започва да се развива от началото на 20 век. Първите са направени от глина и крехък материал шеллак и са събирали само няколко минути запис...

публикувано на 12.01.25 в 16:40

Радост Овагимян, психолог: Започнете новата година не с нереалистични планове и обещания, а се фокусирайте върху момента

Нова година, ново Аз!, мислим си ние, правейки списък с нови начинания и обещания. Някои от най-популярните новогодишни обещания са тези, свързани с физическа активност. Фитнес залите и клубовете за групови тренировки са претъпкани през януари, но..

публикувано на 10.01.25 в 15:40

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на..

публикувано на 30.12.24 в 11:54