Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

3
Снимка: Flow Cacao

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на една мечта.

Зад тяхната история стои готовността да се откажеш от добре платената си работа, за да търсиш онова, което те прави истински щастлив. Така започва тяхното пътешествие от България, през Югоизточна  Азия, Латинска и Централна Америка, за да се върнат отново в родината и да отворят семейна какаова пекарна.

Всичко започва през 2015 година, когато Мария става чирак в малка шоколатиерена работилница в Северна Ирландия. Следват години, в които заедно с половинката й Антон и сестра й Анна се потапят изцяло в магията на какаото. В Азия и Америка обикалят по кооперативи, живеят във ферми, за да изучават как се сади, отглежда, бере, ферментира какаото. Общуват задълбочено с местните майстори, които се занимават с всички ключови процеси,  и се завръщат в България през 2019 г. с идеята да приложат на практика всичко, което са научили. 

Нямат представа, че предизвикателството на бизнес начинанието им ще съвпадне с най-голямото предизвикателство пред човечеството за последните десетилетия – ковид пандемията. Вместо да се откажат при сблъсъка с трудния старт, обаче, те използват месеците на локдаун за оттегляне в Родопите, където експериментират и усъвършенстват шоколадовите си умения.

Отварят първото си местенце за висококачествен топъл шоколад в Пловдив, след което разгръщат идеята си в София, а отскоро предлагат продуктите си и в родния Ямбол.

Защо какаото е интересно, дори магично растение и как в България се възприема шоколада по автентична рецепта като напитка? Колко скъпа суровина е какаото през 2024 година и къде се крие успешната формула за бутиков бизнес? Подробности чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00
снимката е илюстративна

Нова Година в Стара Загора век назад, когато част от господата остават без шушони след бал

В началото на миналия век  в празничната традиция по посрещането на Нова Година под Липите  били включени няколко задължителни компонента– 21 топовни салюта, дадени от военните поделения в града, и баловете.  Защо топовните салюти били точно..

публикувано на 30.12.24 в 09:45

Бягството като победа

Повече от 100 изпитания преодоляха участниците в телевизионното риалити „Бягство към победата 2: Съкровището“. 14 отбора от по двама души се състезаваха над месец, като се движеха през различни природни, исторически и културни забележителности в..

публикувано на 27.12.24 в 16:24