Живописното добруджанско село Крушари се готви за дебютното издание на фестивала ˮПролетници за сита зима“, който ще се състои на 17 септември в селския парк.
Идеята е да се популяризира етнографията, фолклора, както и възможностите за селски туризъм в района. Хората от Крушари са приготвили колоритна програма. Представители на различните етноси ще сготвят на място най-характерните за своя бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб от жив квас, турска халва от печено брашно. Гостите ще могат да дегустират ашуре по автентична рецепта – с пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи и сухи плодове. През това време самодейци от местното читалище ще пресъздадат обичая ˮБеленка“ – белене на царевица, и ще приготвят мамалига – най-често слаганата храна на добруджанската софра в миналото.
Посетителите ще видят също как някогашните домакини са плели от царевична шума рогозки, подложки, килимчета и пр. Програмата на феста включва и музикална програма – български, турски и ромски фолклор, в изпълнение на самодейни състави от община Крушари.За децата пък са предвидени люлки, пързалки, катерушки и игри с тикви и кратуни.
Снимка: krushari.bgРано сутрин момците и момите се събират на поляните, за да могат да играят със слънцето. "Смята се, че тогава слънцето играе, защото е най-дългото слънцестоене в годината" – това е най-важното, което трябва да знаем за Еньовден според осемгодишния..
Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..
Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..