Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен вкус и с послание.
Стамен ръководи една от най-големите дестилерии у нас, след като завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. Още като студент, той прави първата си крафт бира. "Когато започнахме да учим в университета, имахме варене на пиво по време на упражнения. И така започна всичко – с едно малко казанче, в което се влюбих!" – спомня си Стамен и добавя, че още тогава решил да овладее до съвършенство тънкостите на този майсторлък, който от хоби и страст прераства в печеливш семеен бизнес:
"Първата бира я сварих в заведението на моите родители. Там има голяма кухня с големи казани, които използвах. И, както обикновено с късмета на начинаещия, първата ми бира стана страхотна! По това време баща ми беше посял лимец. Идеята беше да вложа в пивото този лимец, а към него добавих и кримски чай" – спомня си Стамен Илиев.
След домашните опити, той се свързва с хора, които имат по-голям капацитет за варене на пивото. "Вече почти две години работим заедно. И понеже инсталацията не е много голяма, партидите са малки, а бирата – винаги прясна" – казва Стамен. Твърди, че предпочита да каже на клиентите, че бирата му е свършила, отколкото да им предложи застояла.
За една от последните си бири – тъмно пиво, той отново е вдъхновен от природата на мистичната Странджа. Използва ресурсите на планината, като включва екстракт от странджански дъб.
"Дъбът първоначално е изсушен, а после накиснат в етилов алкохол, който се загрява и циркулира. И накрая, този етилов алкохол става доста гъст, като карамел. Пивото има много силен аромат на дървесина и ванилия, ако щете и на бренди, много е интензивен – казва Стамен. – Освен това, всички мои бири и опаковката им са насочени към Странджа – там е нашето заведение, оттам започна всичко! Имаме и една бира, посветена на българския филм, заснет в странджанското село Кондолово – става дума за "Господин за един ден".
Етикетите на крафт бирата на Стамен Илиев са също много интересни. Те са ръчна изработка, рисувани от неговата сестра Моника Илиева. В тях също личи вдъхновението от Странджа планина.
По материал на Калина Енчева, БНР Бургас
Съставил: Венета Николова
Снимки: Стамен Илиев
До полунощ преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...
В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..
В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..
Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата...
В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици...
В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи,..