Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен вкус и с послание.
Стамен ръководи една от най-големите дестилерии у нас, след като завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. Още като студент, той прави първата си крафт бира. "Когато започнахме да учим в университета, имахме варене на пиво по време на упражнения. И така започна всичко – с едно малко казанче, в което се влюбих!" – спомня си Стамен и добавя, че още тогава решил да овладее до съвършенство тънкостите на този майсторлък, който от хоби и страст прераства в печеливш семеен бизнес:
"Първата бира я сварих в заведението на моите родители. Там има голяма кухня с големи казани, които използвах. И, както обикновено с късмета на начинаещия, първата ми бира стана страхотна! По това време баща ми беше посял лимец. Идеята беше да вложа в пивото този лимец, а към него добавих и кримски чай" – спомня си Стамен Илиев.
След домашните опити, той се свързва с хора, които имат по-голям капацитет за варене на пивото. "Вече почти две години работим заедно. И понеже инсталацията не е много голяма, партидите са малки, а бирата – винаги прясна" – казва Стамен. Твърди, че предпочита да каже на клиентите, че бирата му е свършила, отколкото да им предложи застояла.
За една от последните си бири – тъмно пиво, той отново е вдъхновен от природата на мистичната Странджа. Използва ресурсите на планината, като включва екстракт от странджански дъб.
"Дъбът първоначално е изсушен, а после накиснат в етилов алкохол, който се загрява и циркулира. И накрая, този етилов алкохол става доста гъст, като карамел. Пивото има много силен аромат на дървесина и ванилия, ако щете и на бренди, много е интензивен – казва Стамен. – Освен това, всички мои бири и опаковката им са насочени към Странджа – там е нашето заведение, оттам започна всичко! Имаме и една бира, посветена на българския филм, заснет в странджанското село Кондолово – става дума за "Господин за един ден".
Етикетите на крафт бирата на Стамен Илиев са също много интересни. Те са ръчна изработка, рисувани от неговата сестра Моника Илиева. В тях също личи вдъхновението от Странджа планина.
По материал на Калина Енчева, БНР Бургас
Съставил: Венета Николова
Снимки: Стамен Илиев
В една от най-интересните мултипланетни системи, откривани до момента, научен екип с българско участие показва наличието на три екзопланети, съобщи БНТ. Панетната система се намира на 1100 светлинни години от Земята, около звездата TOI-4504 в..
Ромите у нас отбелязват Васильовден /или Василица, Банго Васили (буквално Куцият Васил)/, известен още като ромската Нова година, съобщава фондация "Амалипе". По традиция, празникът се отбелязва три дни, започвайки от нощта на 13 срещу 14 януари ...
Във вторник, от север облачността ще се разкъсва и намалява, в Северна България до предимно слънчево. По-значителна ще се задържи над Югоизточна България и Родопите, където на места ще превалява слаб сняг, а в крайните югоизточни райони - дъжд. Ще е..
Темата за качеството в предучилищното и училищното образование е ключова за България, но към Закона за предучилищно и училищно образование няма..
190 години чества през 2025 година Априловската гимназия в красивия старопланински град Габрово. Стъпила на традициите на Габровското взаимно училище..
В деня на българското кино -13 януари, в нашата не-визуална, а словесна..