Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къмпинг туризмът е все по-предпочитан в България

Снимка: Pixabay

От началото на епидемията несигурната ситуация и постоянно променящите се мерки принудиха хората да търсят нови начини за почивка – далеч от тълпите и по-близо до природата. Така на преден план излезе къмпинг туризмът.

Като форма на отдих, къмпингуването съвсем не е ново в България. Само през 1984 година в страната е имало 117 функциониращи къмпинга. За сравнение, днес в Националния туристически регистър са вписани едва 47.

Страната ни разполага с всички предпоставки за развитието на този тип туризъм – мек климат, живописно Черноморско крайбрежие, уникална планинска природа. Тези природни дадености я правят привлекателна и за туристи от съседните държави, от Европа и Израел.

“В последните две години, предвид сложната обстановка, в която ни се наложи да живеем, кемперите по пътищата на България се увеличиха страшно много. Освен това, с всяка изминала година нараства броят на къмпингите у нас. И мисля, че напоследък превес имат точно този вид пътешествия и почивки близо до природата” – посочи пред БНР Мариана Вълчева, организатор на Петото специализирано изложение за къмпинг туризъм в София. Вече има и български производители на каравани, уточнява Мариана Вълчева и добавя :

“Малки, семейни фирми у нас, които са любители на този вид туризъм, започнаха да изработват персонализирана каравана за лично ползване. И тъй като примерът им е заразителен сред близки и познати, някои от тях се захванаха успешно с тази бизнес ниша. Сега вече и в България, който пожелае, може да си поръча персонализирана каравана по отношение на удобства, материали, цвят, мебелите и т.н.“ 

Анкета на Радио България показва, че българите все повече търсят романтичните къмпинг почивки, но не са удовлетворени от нивото на този вид предлагане у нас.

“Къмпинг туризмът трябва да се подобри като цяло у нас. В момента нямаме реален къмпинг туризъм. Последните 2-3 години се забелязва развитие, но иначе сме много назад”, споделя Димитър, който е запален по къмпингуването и предпочита този тип почивка за семейството си.

“За съжаление къмпингите по Черноморието не са достатъчно и не са оборудвани като хората -без санитарен възел за мен не е къмпинг”, категоричен е 72-годишният Стоян.

Къде се крият проблемите?

На първо място е липсата на адекватна политика по отношение на къмпингуването. В последните три десетилетия станахме свидетели на масово застрояване на Черноморието с хотелски комплекси, а съществуващите още от времето на соца къмпинги бяха задълго оставени без нужната поддръжка. Оцеляха малко недокоснати от бетона крайбрежни кътчета. Именно там, в последните две-три години, „никнат“ нови къмпинги. Често те отговарят на законодателството, но не и на европейските стандарти. Затова много българи се отправят с кемпера или палатката си в чужбина.

“Последните три години не съм била на къмпинг в България, защото още първия път, в който отседнахме на къмпинг в Гърция, решихме да не го сменяме. Определено в Гърция условията са доста добри”, споделя Светла, друг участник в анкетата на Радио България.

В момента Министерството на туризма работи по наредба, която урежда правилата за къмпингуване у нас. А хората, като Светла, за които това е най-добрата форма на почивка, вероятно ще имат все повече основания да разпънат палатката си в България:

“Тази година по всяка вероятност ще бъда отново в Гърция, но се надявам да го съчетаем с къмпинг, макар и по-кратък, и в България. Надяваме се българският къмпинг да ни впечатли и все по-често да сме тук“, коментира още Светла.

Автор: Кристина Абаджиева, стажант

Снимки: Pixabay, camping.bg, Кристина Абаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35