Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Признаха българската баница за световна вкуснотия

Снимка: Ани Петрова

Баницата е традиционно българско ястие от напластени листове намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена. Тя може да се приготви и с безброй други солени или сладки пълнежи. Така кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas описва българското автентично ястие. Атласът включва над 10 000 храни и напитки с вкусове и аромати на селища и региони по света. 

„Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон“, пише изданието.  

Наскоро българската шарена сол оглави класацията за микс от подправки от цял свят на TasteAtlas.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

През Дунав мост се преминава в една лента, трафикът към Турция е нормален

От "Гранична полиция" напомнят, че се извършва основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе на границата ни с Румъния , поради което е въведена временна организация на движението. Трафикът се осъществява в една лента с пропускателен..

публикувано на 18.04.25 в 10:26
Отец Стефан (вляво) и отец Валтер Горра

Католически и православен свещеник: Когато празнуваме заедно Възкресение, е по-радостно

През 2025 г. католическата и православната църква отбелязват Великден на 20 април. Когато празнуваме заедно Възкресение Христово, е по-радостно. Това казаха пред БТА в Русе отец Стефан от православната църква "Свети Николай" и енорийският свещеник..

публикувано на 18.04.25 в 09:34

Температурите ще се понижат, ще превалява над Западна и Централна България

В петък  минималните температури ще бъдат от 7 до 12°. В София ще е около 10°. През деня над западните и централните райони облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. След обяд там ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на..

публикувано на 17.04.25 в 19:05