Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата в Европа фабрика за ядливи чаши вече работи в Пловдив

2
Снимка: архив

В Пловдив започна първото в Европа производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.

Иновацията хрумва на пловдивчанина Мирослав Запрянов, чийто първи опит да направи ядливи чашки е в домашната печка. От идеята до осъществяването ѝ пътят е 10 години.

В този период се разработва технология, правят се икономически анализи за старт на производството, търсят се инвеститори и се набира екип.

„Производството на нашите чаши има два аспекта, – разказва Мирослав Запрянов. – Първо, намалява генерирането на въглероден диоксид. В сравнение с пластмасовите чаши ние генерираме три пъти по-малко количество. Другото основно предимство е, че не се замърсява нито капка питейна вода. Технологията е наша, всичко около нея е патентовано.“

Интересно, от какво са направени тези чаши и може ли потребителят да бъде сигурен, че няма да навредят на неговото здраве?

По тази поточна линия излизат ядливите чаши

„Чашките са произведени от зърнени култури, изцяло натурални продукти, така че опасност за нашето здраве няма, даже напротив – те са полезни за здравето на човека. Една от основните съставки са овесени трици, всички продукти са натурални, няма ГМО. Стараем се чашката да не променя вкуса на напитката, така че с удоволствие да може ди си я хапнете впоследствие.“

Запрянов уточни, че от чашата, освен кафе, могат да се пият всякакви студени и топли напитки.

В производството на този български продукт са заети около 30 души, но планът е скоро да се създадат още 70 работни места. Капацитетът е близо 2,5 милиона ядливи чашки месечно, като в следващите 5 години идеята е да се достигне до 10 милиона бройки. 95% от производството е договорено за износ. Във фабриката са внедрени съвременни машини, като се очаква изцяло частната инвестиция за старта да се възвърне до 5 години.

„Както знаете, производството на пластмасови чашки в ЕС от тази година е забранено. Вече ни се довериха някои от най-големите клиенти, изнасяме в целия свят, стъпили сме на над 30 пазара в шест континента. Така че всичко е пред нас.“

А еко-ефектът от производството на ядливи биоразградими чашки е ясен само като направим сравнението, че пластмасовите се разграждат за повече от 400 години.

Съставил: Снежана Никифорова (по репортаж на Екатерина Костова, БНР-Пловдив)

Снимки: архив, Пресцентър на община Пловдив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40