Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..
29 април слага началото на Страстната седмица през 2024 година. Период, в който православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение. Непосредствено след големия християнски празник Цветница , който напомня..
Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..
В мразовитите февруарски дни, когато честваме най-обичания национален герой Васил Левски – идеолог, основател и организатор на Вътрешната революционна..