Бургас отново ни примамва да се отправим към морето за дълъг уикенд. На 11 септември започва Фестивалът на рибата и виното, който обещава да изпълни дните ни с настроение, рибарски традиции и музика.
В парк „Приморски“ ще станем свидетели на приготовлението на пресни морски деликатеси. Селектирани изби от цяла България ще представят най-добрите си вина, а местни танцови състави и популярни изпълнители ще допълнят тридневната програма на фестивала.
Кулминацията на празника ще бъде конкурсът за „Най-добра рибена чорба на Бургас“. Очаква се в него да се включат и много заведения от града. Корифеите в приготовлението на традиционната за всяко рибарско селище гозба, ще бъдат оценявани от авторитетно жури по няколко критерия: вкусови качества, съставки и цялостно впечатление от рецептата и чорбата.
Победителят в оспорваната надпревара ще получи специален приз, който да окачи в заведението си като удостоверение, че именно там ще се предлага най-добрата рибена чорба в Бургас през следващата година.
Любителите на рибни ястия в България добре знаят, че вкусна рибена чорба се приготвя не само край морето. Научете повече за тайните на добрата рибена чорба от публикацията на Радио България: Българската кухня: Рибена саламура.
Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: Facebook/@festivalnaribata
Според османски документи край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..
Рано сутрин момците и момите се събират на поляните, за да могат да играят със слънцето. "Смята се, че тогава слънцето играе, защото е най-дългото слънцестоене в годината" – това е най-важното, което трябва да знаем за Еньовден според осемгодишния..
Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни..