Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празникът на „Габровския шоколад” в Етъра отново събра почитателите си

Пестил, произведен в шекерджийската работилница в Етнографския музей на открито „Етър“
Снимка: ЕМО

Традиционният празник на пестила, в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово представя, в три последователни дни, различни кулинарни изкушения от сини сливи. Пестилът от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, е едно от най-известните сладки плодови изкушения, характерни за сезона, в централната част на България.

На празника, който се провежда от 2013-а година насам, туристите могат да видят рецептата на приготвянето му, да опитат от местните специалитети, както и да си закупят някои от тях.

Тази година за първи път се провежда и национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които съживяват обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни, предаде кореспондентката на БНР от Габрово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

22 март е празник на Велико Търново – ден за почит към славното минало на града

Велико Търново се гордее със своето славно минало, кодирано и в празника на града, свързан с деня на Светите Четиридесет мъченици – духовните покровители на средновековната ни столица. В деня на 40-те Христови следовници (22 март по Юлиянския..

публикувано на 22.03.25 в 05:15

В събота рано сутрин температури около нулата, през деня – топло

В събота , 22 март, минималните температури ще бъдат от минус 2 до 3°. В София ще е около 0°. През деня ще е слънчево с разкъсана висока облачност, над Западна и Централна Северна България предимно значителна средна и висока. Ще духа слаб, в..

публикувано на 21.03.25 в 19:05

България днес - 21 март 2025 г.

В предаването на Радио България на 21 март ще чуете за богаството на старите български народни говори, което все още се пази в Албания. Монография по темата издаде българистът от Тиранския университет д-р Миранда Бело. 10..

публикувано на 21.03.25 в 19:00