Занимавам се със сладкарство буквално откакто съм се родил, израснал съм по сладкарските маси и под тях, а хората казват, че в кръвта ми текат шоколад и сметана – с усмивка описва себе си шеф Петко Костадинов. Второ поколение сладкар, той от малък помага в семейния цех, а днес ръководи и фирмата, която е на пазара вече повече от 20 години и се занимава с търговия на машини, аксесоари и консумативи за сладкарството.
За разлика от големите производители, които строго пазят в тайна технологията на производство и рецептите на шоколадовите си бонбони, мисията на Петко Костадинов е съвсем различна:
Нашата цел е да развиваме сладкарството в България. Визията, декорацията е нашата сила и в това сме най-добри. Важно е да се развиваме, за да има тайни, които да могат да бъдат издавани. И се старая хора, които дори не възнамеряват да се занимават с това професионално, а чисто от любителска гледна точка, да постигнат високи нива – обяснява Петко Костадинов.
С тази цел майсторът организира курсове и обучения, на които се стреми да демонстрира новостите по модерен и подобаващ начин.
Показвал съм невероятно интересни работи – разказва Петко Костадинов. – Правил съм мус от карамелизирано кисело зеле, крем с кисели краставички и пържен бекон, най-различни мусове от сирена. Тъмен шоколад се комбинира изключително добре например със синьо сирене. Комбинацията между солено и сладко и неща, които по принцип ги наричат авангардни, екстравагантни – към това хората имат все повече и повече интерес.
В сладкарството тенденциите са толкова много, че е невъзможно един човек да може да прилага абсолютно всички. Това е необятна ширина и един прекрасен занаят. Сладкарството ми е някаква мания – смее се майсторът и с удоволствие споделя тази мания с всички желаещи да научат повече за най-съвременните техники за декорация и актуалните пълнежи.
Методите за правене на шоколадови бонбони са много интересни. Какаовото масло се разтопява и оцветява и със специален компресор се впръсква във формата. Така се постигат уникални декорации и преливащи цветове – издава технологията Петко Костадинов. – Използва се и шоколадов трансфер – специална хартия се слага в принтер, зареден с хранителни бои, и така можем да прехвърлим ваша снимка върху шоколад. Комбинират се няколко пълнежа в един бонбон, както и различни текстури и вкусове.
Що се отнася до пълнежа, в момента са актуални сезонните продукти, затова се търсят бонбоните с дюля, индрише, както и класиката млечен карамел и солен карамел. А едни от най-интересните дизайни са на шоколадовите бонбони във формата на.... хапчета. За мен шоколадът и тези бонбони са малки хапчета за щастие. Те инжектират удоволствие директно в организма, затова това е хапче за усмивки, което наистина работи – казва Петко.
Шеф Костадинов е майсторът, който представи България на Европейското първенство по сладкарство това лято в Италия. На тема „Детски рожден ден” там изработва голям шоколадов стол със седнало меченце, държащо тарт и шоколадов подарък върху него. Международното жури високо оценява неочакваната комбинация от вкусове, предложена от Петко.
Аз много харесвам летните вкусове и колкото и странно да прозвучи, за мен ароматът и вкусът на лятото са ягодите и краставиците – обяснява Петко Костадинов. – В тарта включих мармалад от ягоди и маракуя, след което направих един сладък таратор – нещо като крем-фреш, но заквасен с мариновани краставици в подсладен липов чай със захар и ванилия. Приготвих и крем от ягода и сок от краставица. Получи се много вкусно.
Сладкарството е истинско изкуство. Всеки ли може да се научи на него?
Не мисля, че има хора, на които не би им се удало сладкарството – убеден е Петко. – Всеки може да стане сладкар, но само от човека зависи дали ще бъде добър сладкар.
Снимки: личен архив
Пред Петото издание на Софийския икономически форум президентът Румен Радев заяви, че през 2024 г. демокрациите се възползваха от политическите и технологични промени, като свалиха неуспешни лидери, изоставят остарели идеи и прегръщат нови, добре..
Евродепутатите Елена Йончева и Танер Кабилов вече не са част от групата "Обнови Европа" в Европейския парламент и стават независими. Това обяви при откриването на първата сесия на Европарламента в Страсбург за тази година председателят на институцията..
Министър-председателят Росен Желязков е на двудневно работно посещение в Страсбург на 21 и 22 януари. В рамките на първата си визита в чужбина, премиерът ще проведе срещи с ръководителите на европейските институции - председателя на Европейската..
Във вторник , 21 януари, в сутрешните часове на места в котловините и равнините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури..
България излезе от дълга политическа дрямка – 81 дни след шестия поред предсрочен парламентарен вот Народното събрание избра 105-ото правителство на..
В "България днес" на 20 януари разпитваме анализатори за очакванията и..