Хидропонната технология за отглеждане на плодове и зеленчуци (без почва, а с подаване на необходимите хранителни вещества чрез водата) не е особено разпространена в България. Пък и защо ли ни е? Имаме си достатъчно обработваема земя с отлични качества. Алтернативата все пак не е за пренебрегване поради едно значимо нейно предимство – изключително висока производителност – до десет пъти по-добра от традиционното земеделие. А и процесът на зреене е съществено съкратен. Въпросителните в обществото са около качествата на получените зеленчуци по този изкуствен начин на отглеждане.
Български ежедневник сочи любопитен експеримент с тази технология в района на Сливен. Хидропонната технология там се прилага в местната ТЕЦ. Начинанието е замислено първоначално като отглеждане на зеленчуци за нуждите на стола на предприятието. Добрите резултати и като добиви, и като качество на отглежданите там домати и краставици извеждат продукцията и на местния пазар. Оранжерията за хидропонно отглеждане на зеленчуци в ТЕЦ-Сливен е с площ от едва 5 дка.
„Да се прави това в ТЕЦ е лесно – тук имаме и топлина, и ток, и вода и трябваше просто да ги използваме”, каза за Радио България инж. Павлин Костов, отговарящ за зеленчуковата оранжерия в предприятието.
„Основната сила на оранжерията е през зимата, когато, използвайки ресурса на топлинна енергия, успяваме да поддържаме температури, каквато по-голямата част от другите оранжерии не постигат. Когато навън стане минус 10-15 градуса, при нас в оранжерията е плюс 20-25 градуса. Можем да имаме целогодишна реколта. Лятото обаче има два месеца, в които не работим, защото тогава на пазара излизат масово селските производители и ние ставаме неконкурентоспособни. Сливен е край, известен със своето овощарство и градинарство.”
Как точно се отглеждат зеленчуци по тази технология?
„Растенията са в субстрат, наречен агроперлит – минерал, който се среща в България –обяснява инженерът. –Всички необходими на домата хранителни вещества се подават на растенията посредством капково напояване и целият процес се управлява с компютър. Анализираме това, което подаваме, и това, което остава в растението като хранителни елементи и по този начин много точно определяме нуждите на растенията, за да получим по-качествена продукция. Когато садите домати в почвата, не винаги знаете какво точно има в нея. Често почвите са бедни било на магнезий, било на калций. Торовете не винаги отговарят на точните нужди на определена почва или растение. В този ред на мисли, спокойно мога да кажа, че даваме качество доста по-добро от най-доброто, произведено върху почва. Това сериозно се усеща и по вкуса, по мириса, които са на истински градински домат от едно време.”
Не сме опитали тези домати, не можем да го потвърдим, но интересът на клиенти от района към доматите и краставиците, отгледани в оранжерията на ТЕЦ-а, говорят в тяхна полза. Доматите са от много обичания у нас розов сорт с тънка ципа и много месест. Обмисляме разширяване на оранжерията, споделя инж. Костов, макар да добавя, че за производители с малка площ от 5-10 дка като тях зеленчукопроизводството си остава рисково начинание, тъй като не се подкрепя от държавата по никакъв начин.
Любопитен е и методът на опрашване, използван в оранжерията на ТЕЦ-а.
„Опрашваме доматите с пчели, наречени бомбос. Съществуват два начина за опрашване на доматите в оранжерия. Единият, който е по-евтин и по-лесен, е чрез пръскане на цветчето с хормонални препарати. Другият е по-био, чрез специален вид пчели. Бомбосите живеят в хартиени кошери, наподобяващи кашони. Те опрашват растенията по природен начин, казва инж. Павлин Костов.”
Снимките са предоставени от ТЕЦ-Сливен
Във вторник минималните температури ще са от 1 до 6°, в София 1°. През деня ще се задържи предимно облачно, главно в югоизточните райони с превалявания от дъжд. По-значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има над Югозападна България...
В първата за месец декември 2024 година „България днес“ ще говорим за преподаването и усвояването на българския език у нас и зад граница. В духа на международната Гала вечер днес в София,..
Българската академия на науките за първи път ще има жена председател. Това е член-кореспондент Евелина Славчева, която днес беше избрана да застане начело на 155-годишната институция. Осемдесет и един от членовете на Общото събрание на БАН дадоха..
Оцеляването на милиони хора по света, живеещи в условията на войни, глад, болести и безмерно отчаяние, ежедневно е поставено на карта. Нерядко..
Елхата на децата на София от днес грее празнично пред Националния дворец на културата. Играчките върху коледното дръвче са изработени от малчугани във..
Резултатите от пробите, взети от заразените стада край Велинград, са 100% достоверни и потвърдени с втора проба, съобщи пред БНТ Деян Стратев,..