Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми. 

Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата повлиява на ендокринната ни система и за какво трябва да внимават хората с проблеми.

По думите й най-важното за пациентите е да не преустановяват приема на достатъчно вода и храна, заради високите температури, както и движението. Тя обясни, че общите принципи за здравословното хране са валидни и в този сезон също трябва да се спазват. 

На първо място д-р Станчева посочи приема на достатъчно количество течности и вода. Според нея най-добре е да пием вода, сокове или неподсладени чайове. Напитките с кофеин или акохол не са препоръчителни. Не са препоръчителни и енергийните напитки.

„Може да бъде питейна, чешмяна вода. Може да се разнообразява с минерална и изворна вода, като хубаво е да има разнообразие, заради различната минерална съставка. Може в хода на деня да се консумират освежаващи сокове, които да се от плод или зеленчуци. Ако се прави фреш, нека той да не е от много сладки плодове“, посочи д-р Станчева и допълни, че добър вариант за хидратация е айрянът и студеният билков чай.

При високи температури правилното хранене също е много важно, но трябва да се яде основно лесно разградима и лека храна - например зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни продукти.

Ако имаме дехидратация или обезводняване на оранизма, особено в съчитание с липса на внос на храна, поради една или друга причина това може да доведе до отклонение на кръвната захар при пациентите с диабед“, даде пример д-р Станчева.

Тя подчерта, че храненето в горещите дни е важно и при хората без здравословни проблеми.

Добре е да консумират ежедневно плодове като могат да бъдат сурови, но също така замразени и пасарини. Зеленчуците могат да бъдат под формата на пресни салати или студена зеленчукова супа. Термичната обработка трябва да е минимална като време.

Белтъчините не трябва да бъдат изключвани от менюто, категорична е специалистът. За здравословното хранене мазнините трябва да са от растителен произход.
Що се отнася до въглехедратите-хлябът дори и при диетични режими е задължителна съставка и трябва да приссътва. Може да го разнообразим с пълнозърнест хляб, с фибри или семена.

Д-р Станчева предупреди, че трябва да се внимава за  хигиената при хранене, приготвяне и съхранение на храната в горещите дни.

В топлото е добре да хапваме по-малко сладкиши и червено месо, да наблягаме  на водата и на зеленчуците и така ще се адаптираме много по-лесно към летните горещини, които причиняват сериозен дискомфорт.

Интервюто с д-р Станчева е в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекоатлетката Пламена Миткова в "Добро утро, ден"

Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова.  Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за    "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..

обновено на 15.02.25 в 08:43

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34