Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация на 10-те най-добри сладоледи в света. Това стана на Международния форум„Gelato World Heritage”, организиран от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от ЕС се оказа българската биоферма, която го прави.
Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и червено. Създаден е от местни суровини, които екипът успява да пренесе от България, за да направи на място уникалния вкус.
Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него майсторите начело с главния технолог Албина Ясинская добавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, оцветен в зелено със смесването на куркума и синя спирулина.
„Самият вкус – освен че трябва да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция чрез нов, по-модерен начин, да покажем връзката между Италия и Бъглария от древни времена, защото тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че растат на стар Римски път, Виа Траяна се казва, и по него дори е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим“- разказва Мирела Янакиева, мениджър бизнес развитие във фермата.
Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „Алберто Пика“. Признанието е поредно вдъхновение за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 вида сладолед. И това не е единственото производство на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се произвеждат различни млечни продукти. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.
Екипът на българската биоферма, разположена на географската ширина на италианския регион Тоскана и френския Прованс, вече мисли за нови предизвикателства с натурални продукти от Розино, които да направят разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.
Още за сладоледа и как се прави бизнес в трудното време на ковид-криза, чуйте в репортажа в звуковия файл.Много скоро ще има решение на въпросите, свързани с разплащането чрез банкови карти в градския транспорт на Пловдив. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Николай Недялков, изпълнителен директор на фирма „Тикси“, която внедри електронно-билетната система в града. Преди дни заместник-кметът по транспорт Ерол Садъков обяви на страницата си във..
Пловдив и областта са 3-ти в страната по разпространение на грипа. На какво се дължи това и стигнахме ли пика на болестта, питаме проф. Ива Христова , директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Христова каза, че Пловдив е в челната тройка, но е убедена, че това е максималният брой заболели. През тази седмица ще има..
По повод днешния Световен ден за борба с рака специалисти от Комплексния онкологичен център в Пловдив констултират безплатно пловдивчани в изнесен кабинет на площад „Стефан Стамболов“. Целта е гражданите да получат информация за възможностите за профилактика, за ранна диагностика и навременно лечение в здравното заведение, коментира..
След значителния спад на обявите за работа през декември 2024 г. , в началото на новата 2025 година изглежда, че пазарът се връща към нормалните стойности на предлагане, съобщиха от HR компанията и кариерен сайт "Джоб тайгър". В края на януари от компанията отчитат 85 на сто ръст на всички обяви за работа спрямо предходния месец. Броят на..
През 2025 година община Пазарджик ще получи от държавата 3,5 милиона лева за облагородяване на инфруструктурата. Отделно през общинската програма за държавния бюджет за Пазарджик е одобрено финансиране за проекти на стойност 50 милиона лева. Общината работи и по европроекти за близо 100 милиона лева. Това съобщи пред Радио Пловдив кметът на..