Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В рамките на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Международен панаир Пловдив

Биохрани и плодови вина са хит в "Изборът на потребителя"

Снимка: Международен панаир - Пловдив

Българинът  предпочита традиционни храни и напитки, но същевременно е отворен и за експерименти с вкуса. Това показа конкурсът „Изборът на потребителя 2020“, който се проведе в рамките на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Международен панаир Пловдив. Партньор в състезанието е Университетът  по хранителни технологии (УХТ).

Състезаваха се 119 изделия,  оценени от близо 3000 анкетирани посетители. 

Потребителите откликват положително на новостите, коментира гл. ас. д-р Георги Тосков от УХТ. Като пример той посочи сиренето лабне, което сега излиза на пазара, но стана фаворит. То се нарежда сред победителите в категория „Млечни продукти“. 

При консервите интересът е към съчетанието от традиционни рецепти и иновативни технологии. В тази категория сред финалистите  има  три вида лютеница наред  с екзотична паста от черен трюфел, каза д-р Тосков.

В категорията „Хляб и сладкарски изделия“ се откроява родопският хляб с квас. Старият вкус от миналото и естествен произход на суровините – това е формулата  на успешните месни продукти, изтъкна д-р Тосков. В този раздел най-много точки събра ябълкова пуска, деликатес от свинско месо и подправки  в мехур.

В категориите „Кафе, чай, напитки“ и „Ядки и сушени плодове“  предпочитанията категорично са за биоизделия. Наградени са био шипков нектар, био сок от червена ябълка, натурален сок от ябълка и арония, масло от черен кимион, био орехово масло.

Голямата изненада е в категория „Вино“, където отличените продукти са най-много. Потребителите харесват по-интересни интерпретации с плодов вкус, отбеляза д-р Тосков. Сред победителите са боровинково вино,  череша с мерло, купаж от сира и марселан, но има и класически варианти,  като гъмза, мелнишко вино, розе и други. 

В раздел „Спиртни напитки“ също се акцентира на екзотичното, там се откроиха дюлева ракия и яйчен ликьор с шоколад.

Българите  вече обръщат голямо внимание  какво слагат на трапезата си, предпочитат здравословни храни и изделия на малки производители, с които могат да имат контакт и да получат информация, обобщи д-р Тосков.

Голямата награда – плакет, получават 20 изделия, а с грамоти са отличени други 31, но разликата в резултатите между двете групи е много малка. Това е още едно доказателство, че производителите на храни и напитки у нас вече работят в по-висока орбита и пазарът скоро ще изглежда по различен начин, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Чепеларе гасят осветлението за "Часът на Земята"

Часът на Земята ще бъде отбелязан тази вечер. По традиция отново между 20:30 и 21:30 ч. ще бъдат изгасени светлините на домовете ни и на обществени сгради в страната – символичен знак, с който даваме почивка на планетата.  Община Чепеларе се включва в инициативата „Часът на Земята“, като спира осветлението на главната улица „Васил Дечев“ за времето..

обновено на 22.03.25 в 12:51

С призив "Животът е с предимство" рокери шестват от Пловдив до Бачково

Хиляди мотористи от цяла Южна България се събраха в Пловдив за първото за тази година откриване на мотосезона у нас. По обяд при засилени мерки за сигурност те потеглиха от ул. "Дилянка, където" е клубната къща на "Вагабондс", по улиците на града.  Рокерското шествие ще продължи към Бачковския манастир, където ще бъде отслужен водосвет за успешен и..

публикувано на 22.03.25 в 12:48

Рокери посрещат пролетта с шествие до Бачково

Стотици рокери от Пловдив и областта тръгват днес на традиционното рокерско шествие до Бачково. Те се събират по обяд на кръстовището на улица „Дилянка“ и бул. „България“. Оттам братята на вятъра ще потеглят към Бачковския манастир, където ще бъде отслужен водосвет за безавариен сезон. Екипи на полицията ще подпомагат движението и ще се..

обновено на 22.03.25 в 08:34

Ски сезонът в Пампорово приключва през април със спускане по бански

Ски сезонът в Пампорово ще продължи до 6 април.   Дори след пролетните температури през последните седмици, в ски зоната в курорта има достатъчно сняг. От петък са в сила намалени цени на лифт картите и отстъпки при отделни хотелски услуги. В края на зимата  Пампорово отчита успешен ски сезон с около 25% ръст на туристи, посочи директорът на дружеството..

публикувано на 22.03.25 в 08:29

Ученици и евродепутати обсъждат бъдещето на ЕС

Евродепутати, експерти и ученици европейски посланици от България, Румъния и Гърция се срещат в Пловдив. Те ще дискутират теми, които са важни за общото европейско бъдеще. Обсъдени ще бъдат климатичните промени и устойчивостта.  Сред темите на форума са още дезинформацията, влиянието на социалните медии и гражданските права в дигиталната ера...

публикувано на 22.03.25 в 07:06