Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да започнем годината с усмивка, въпреки празничния стрес

След голямото празнуване и прехранване, депресията и дискомфорта са обясними, казва психологът Стоичко Миличин.

Суетнята, пазаруването, подготовката за Коледа и Нова година, водят в началото на годината до преумора. За голяма част от хората това се случва често, каза психологът. Той подчерта, че до такива състояния води и преяждането, като това няма нищо общо с диети и пр. нюанси.

 Важното е  не самото празнуване, но пътят към него,  подготовката, а не самото преживяване. Затова след него сме преуморени и по-апатични.

Като още един от стресиращите фактори  е липсата на достатъчно слънце в тези зимни месеци. Трудно се издържа на дългите тъмни нощи, когато сме свикнали с много слънце, подчерта Миличин.

Психологът коментира, че на много от хората е помогнало общуването в социалните мрежи. Но за младите това крие рискове, подчерта Миличин, защото така се случва  и подмяна.

Разбира се , има и много хора, които започват годината енергично, с надежди, планове и мечти и точно това е пожеланието и на психолога към всички, като  започнем с една голяма усмивка и да потърсим какво ново ще ни предложи работата ни.

Ако не харесваме това, което работим, да потърсим работа, която искаме, и тогава ще сме успешни и щастливи  и в работата си.

Интервюто със Стоичко Миличин е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекоатлетката Пламена Миткова в "Добро утро, ден"

Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова.  Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за    "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..

обновено на 15.02.25 в 08:43

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34