„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за слабо познатото кулинарно наследство на пловдивските села. „Има рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои са типично местни, други са мигрирали от други селища в България, но се приготвят по различна технология, добавят се нови подправки. С годините познанието за тези блюда бавно изчезва, затова целта на нашите срещи е да го споделим с повече хора”, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията стои зад инициативата „Приказки за храната”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.
Първото събитие от поредицата е планирано за 20 октомври, събота, в 12.00 часа в един от ресторантите на Гребния канал в града. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата. „Преданията повеляват, че на този ден св. Димитър Солунски приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев, а домакините правят празнични гозби и сервират зеленчуци”, припомни Кабаиванова.
Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква. Насладата от храната ще бъде допълвана и от вкусни истории, разказани от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България.
„Подемаме кампания, фокусирана около българската кухня. Хората вече са преситени от гурме ястия и „рисунки в чиния”. Потребителят държи не толкова на интериор, колкото на местната, качествена храна, приготвена апетитно и вкусно”, каза Даниел Китов, управител на ресторанта, където всяка събота в следващите месеци ще се разказват „Приказки за храната”. Предстои в пространството пред ресторанта да се оформи и третата локация на Фермерския пазар в Пловдив, който традиционно се провежда на алеята в парк „Бунарджика” и в един от моловете на града. Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Днес светофарите на кръстовището на бул. “Пещерско шосе” и ул. “Царевец” в Пловдив няма да работят, съобщиха от кметството на район „Западен“. Причината е извършване на ремонтни дейности и преместване на стълбовете.
Православната църква почита паметта на С вета Екатерина - покровителка на учените, учителите, младите момичета и майките. Имен ден днес имат Екатерина, Катя, Кина, Тинка и техните производни. Според преданието Екатерина е живяла през първите векове на християнството. Родена е през III-IV век в Александрия. Произхожда от знатен и богат род...
Повечето зеленчуци на борсите в страната поскъпват тази седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. При оранжерийните краставици ръстът е с 12,2 на сто до 3,23 лева за килограм, докато при оранжерийните домати той е с 4,6 на сто и се търгуват по 3,49 лева за килограм. При картофите..
Районният съд остави в ареста четирима от петимата задържани за контрабандата на цигари за над 12 милиона лева в Скутаре и Царацово. Под домашен арест ще бъде мъжът, направил самопризнания и разкрил как е действала схемата. Наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов поиска и петимата да останат в ареста. Той посочи, че групата е отговорна не..
Автентичното ДПС изразяваме готовност за диалогичност и конструктивен подход с другите политически субекти. Бихме подкрепили за председатели депутати, които са извън обхвата на скрити или явни взаимоотношения с "Новото начало" и представители на "Възраждане". Това каза пред журналисти в Пловдив Джевдет Чакъров от „Алианс за права и свободи“, който..