„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за слабо познатото кулинарно наследство на пловдивските села. „Има рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои са типично местни, други са мигрирали от други селища в България, но се приготвят по различна технология, добавят се нови подправки. С годините познанието за тези блюда бавно изчезва, затова целта на нашите срещи е да го споделим с повече хора”, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията стои зад инициативата „Приказки за храната”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.
Първото събитие от поредицата е планирано за 20 октомври, събота, в 12.00 часа в един от ресторантите на Гребния канал в града. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата. „Преданията повеляват, че на този ден св. Димитър Солунски приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев, а домакините правят празнични гозби и сервират зеленчуци”, припомни Кабаиванова.
Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква. Насладата от храната ще бъде допълвана и от вкусни истории, разказани от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България.
„Подемаме кампания, фокусирана около българската кухня. Хората вече са преситени от гурме ястия и „рисунки в чиния”. Потребителят държи не толкова на интериор, колкото на местната, качествена храна, приготвена апетитно и вкусно”, каза Даниел Китов, управител на ресторанта, където всяка събота в следващите месеци ще се разказват „Приказки за храната”. Предстои в пространството пред ресторанта да се оформи и третата локация на Фермерския пазар в Пловдив, който традиционно се провежда на алеята в парк „Бунарджика” и в един от моловете на града. Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
От днес до 1 декември в Центъра по растителна и системна биология и биотехнология - Пловдив ще се проведе Вторият Пловдивски фестивал на науката, организиран от фондация „Красива наука“ под патронажа и основното партньорство на Министерство на образованието и науката (МОН) и Община Пловдив, в партньорство академични, изследователски,..
Възстановено е движението по автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас край Пазарджик, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес товарен военен камион, превозващ строителни материали в посока София-Пловдив, е спукал гума и се е преобърнал в района на 103-104 км на автомагистралата. Камионът е превозвал строителни материали по заявка на..
Близо два часа пет екипа огнеборци от различни служби на пловдивската пожарна гасиха пожар, избухнал в жилищна сграда в квартал "Столипиново". Огънят е обхванал и два гаража и прилепени към сградата паянтови постройки. Няма пострадали хора, тъй като в момента на възникване на пожара в къщата не е имало обитатели. Сигналът е получен малко след 17:15..
Община Баните обяви конкурс за деца за коледна картичка на тема “Зима в Баните”. В конкурса могат да участват деца и младежи до 12 клас. От общинската администрация уточняват, че няма ограничения за размер, материали или начин на изработка, а целта е децата да разгърнат въображението си, да използват различни техники, материали и текстури, за да..
Военен камион, превозващ строителни материали, се обърна на АМ "Тракия" в посока Бургас к рай Пазарджик и разсипа тухли и боя по магистралата. Инцидентът е станал на 103 км. От МВР в Пазарджик информираха, че магистралата не е затворена и трафикът се извършва в аварийната лента, което затруднява движението . Причините за катастрофата се..