50% от жътвата в страната е приключила и затова е още твърде рано да коментираме каква ще бъде реколтата. Вярно е, че тази година има градушки, наводнения, но да не забравяме, че говорим за една фабрика под небето, каквото по принцип е земеделието. Миналата година също имаше пострадали от засушаване площи, т.е. влизаме в ритъм от природни катаклизми, които невинаги могат да бъдат предварително овладени и избегнати. Това заяви Мариана Кукушева – председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
По думите й тази година се очаква да бъде прибрано над 5 млн зърно и когато това стане факт, може да се коментира какво е качеството на българското зърно. Традиционно България отглежда хлебна пшеница, която по своите хлебопекарни качества успя да върне едни от най-капризните пазари в зърнения бранш – арабските.
Българският хляб традиционно се произвежда по много достъпен начин - от брашно, вода, мая и шипка сол за стабилизатор. Това е най-бързооборотната храна в България и като такава тя носи в себестойността си бързото отразяване на тренда на енергийните транспортни разходи. Хлябът се произвежда през нощта и до обяд обикновено той е реализиран на пазара.
В последните две години заплатите в хлебопроизводството бяха увеличени два пъти. В бранша няма заплата под 1300 лв и това е нискоквалифициран труд. Това е изключително добро заплащане и то нараства непрекъснато, тъй като професията на хлебаря влезе в списъка на защитените професии, тъй като няма желаещи.
Хлябът не е субсидирана храна. В производството му няма никакви европейски средства, а изключително лични национални капитали.
Конкуренцията в бранша обаче е толкова дива, че не е никак лесно да се повиши доставната цена на хляба. Тя представлява едва 60% от стойността на хляба, която плаща потребителят. Останалите 40% се разпределят така: 20% за търговеца и 20% за държавата.
Ето защо единственото решение да не се повишава цената на хляба, а даже е възможно да поевтинее, е ФМ да предвидив бюджет 2019 г. 5% ДДС на хляба. Няма европейска държава, в която в момента хляб и луксозни стоки и коли, и накити да се облагат по един същи начин – с 20 %.
Чуйте повече от звуковия файл:
Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова. Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..
Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...
През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..
От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..
Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната - София, Бургас и Харманли. Обученията по български език за бежанци в Пловдив..